PolitikaPreporučeno

Juncker: nema posla niti potrebe za 28 skupih povjerenika  

Predsjednik Europske komisije je pozvao zemlje članice da ne imenuju kratkoročne zamjene za petero povjerenika i povjerenica koji su osvojili zastupnička mjesta na prošlotjednim parlamentarnim izborima. Jean-Claude Juncker je snažan apel uputio 2. lipnja u intervjuu za Bild am Sonntag inzistirajući da ionako nema dovoljno posla za 28 povjerenika u Komisiji.

Od aktualnih povjerenika i povjerenica, zastupničke mandate u novom sazivu EP-a osvojili su prvi potpredsjednik Frans Timmermans, potpredsjednici Andrus Ansip i Valdis Dombrovskis te povjerenice Corina Creţu i Mariya Gabriel. Oni svoje parlamentarne dužnosti mogu preuzeti s 1. srpnjem što bi nacije iz kojih dolaze ostavilo bez povjereničkih mjesta do kraja njihova povjereničkog mandata.

>>>Ukupna zastupnička ‘crkavica’ od oko 100 tisuća kuna mjesečno i još 9 činjenica o izborima za EP

“Svaka zemlja članica ima pravo imenovati novog povjerenika za preostala četiri mjeseca,” rekao je Juncker i dodao da bi to porezne obveznike “koštalo milijun euro po povjereniku za preseljenje, osoblje i doživotne mirovine koje svaki povjerenik dobiva neovisno koliko je dugo obavljao dužnost i jer su tako odlučile zemlje članice. Ja to pokušavam zaustaviti.”

“Jednostavno nema dovoljno posla da bi 28 povjerenika imalo što raditi čitav dan. Ja sam zbog toga obnovio Komisiju, imenovao potpredsjednike i značajno smanjio broj portfelja. Moj nasljednik će morati poduzeti slične mjere ako se zemlje članice ne mogu dogovoriti oko smanjenja broja povjerenika,”

Jean-Claude Juncker

Junkcer je kategorički ustvrdio da poslove i dužnosti navedenih članova njegova tima mogu podijeliti preostali povjerenici i povjerenice u trajanju od četiri mjeseca.

“Ako će šefovi država ili vlade inzistirati na njihovoj zamjeni, građani to neće razumjeti,” upozorio je i podsjetio da je kroz predsjedanje nekoliko puta pozivao na smanjenje broja povjerenika jer za njih ionako nema posla.

Nema volje za ‘strukturnu reformu’ Komisije

Originalnim Ugovorom EU-a kaže se da bi broj povjerenika trebao biti dvije trećine broja država članica, ali je ta stavka izmijenjena nakon irskog referenduma u 2008. godini kad se Europsko vijeće obvezalo garantirati povjereničko mjesto svakoj zemlji članici.

Očekuje se da će europski državni lideri na skupu u lipnju ponovno odbaciti pozive i preporuke Ugovora o skromnijoj, jeftinijoj, konkurentnijoj i učinkovitijoj Komisiji uslijed izostanka konsenzusa i borbe za portfelje, rekli su izvori za Euractiv.

“Jednostavno nema dovoljno posla da bi 28 povjerenika imalo što raditi čitav dan. Ja sam zbog toga obnovio Komisiju, imenovao potpredsjednike i značajno smanjio broj portfelja. Moj nasljednik će morati poduzeti slične mjere ako se zemlje članice ne mogu dogovoriti oko smanjenja broja povjerenika,” rekao je Juncker.

>>>Juncker na odlasku: Hrvatska je zrela za Schengen, euro i demografsku revitalizaciju

Za ilustraciju preklapanja povjereničkih dužnosti, prvi potpredsjednik Europske komisije Timmermans u suštini djeluje na istom teritoriju kao povjerenica za pravdu Věra Jourová, potpredsjednica i visoka predstavnica Federica Mogherini dijeli dužnosti s Johannesom Hahnom, a naš povjerenik Neven Mimica s Christosom Stylianidesom. Andrus Ansip se nalazi u istom portfelju kao Mariya Gabriel, Maroš Šefčovič s Miguelom Ariasom Cañeteom, dok je posebna gužva na polju ekonomskih i financijskih afera gdje posao koji bi mogao obavljati jedan dijele čak četiri dužnosnika (Dombrovskis, Moscovici, Katainen i Bieńkowska).