PolitikaPreporučeno

Juncker: Orban je uvijek bio heroj

Viktor Orban “je uvijek bio heroj,” izjavio je u nedjelju predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u intervjuu za poljski list Rzeczpospolita.

“Ja ga poznajem od druge polovice ’90-ih, kad je prvi put postao premijer. Prije sam mu se divio zbog hrabrosti koju je pokazao dok je sovjetska vojska još uvijek bila stacionirana u Mađarskoj,” rekao je.

“On je za mene uvijek bio heroj. I ja s njim imam dobre osobne odnose. Ja sam siguran da bi on isto rekao o meni. Ja sam Orbana godinama privatno zvao diktatorom i on bi se tome smijao,” otkrio je šef Komisije na odlasku.

Njegove pomirljive riječi stižu nakon žestokih, na trenutke osobnih prepirki između dvojice lidera. Orban je u Mađarskoj poveo protuimigracijsku medijsku kampanju tijekom koje su, među ostalim, objavljeni plakati sa slikama Junckera i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska okićeni porukama da su oni zagovornici masovnog useljavanja. Juncker je tada rekao da se “ne može boriti protiv laži,” ali se kasnije zavjetovao na borbu za istinu.

Juncker pozdravlja Orbana s “diktatore” i prijateljskim šamarom, Riga 2015.

Vladavina prava je kamen temeljac Unije

Kako prenosi Politico, razgovor je evolvirao oko postupaka Komisije protiv Mađarske i Poljske, potonja je prva članica protiv koje je aktiviran postupak na temelju članka 7. Ugovora o Europskoj uniji zbog ozbiljnih povreda temeljnih prava i vrijednosti EU. Poljska je posebno na udaru zbog (ne)ovisnosti sudstva i kršenja vladavine prava u čemu prema recentnom izvješću Eurobarometara zapravo prednjači Hrvatska, barem kad je riječ o percepciji građana.

>>>Eurobarometar detektirao silno nepovjerenje, ovisnost i tromost hrvatskog pravosuđa

“Nitko to ne zna, ali ja sam prošli put odbio šest kandidata nacionalnih vlada za povjerenike. Sjetite se da vlade tek predlažu povjerenike. Predsjednik Komisije je onaj koji ih prihvaća i raspoređuje njihove odgovornosti.

Jean-Claude Juncker

“Vladavina prava je kamen temeljac EU,” kaže Juncker. “S vremena na vrijeme pojedine zemlje sebi dozvole razinu neposlušnosti, ovisno o tome tko je na vlasti i u kojem se stupnju političkog ciklusa nalaze. No ja sam uvjeren da nas za nekoliko godina ta pitanja više neće moriti,” rekao je predsjednik Komisije i dodao da zemlje koje su nekoć bile pod sovjetskim režimom “trebaju internalizirati činjenicu da je vladavina prava temeljni građevinski blok” Europske unije.

Junkcer je odbacio sugestije da je za vrijeme predsjedanja ignorirao interese središnje Europe. “Kako možete navesti da sam ja protiv središnje Europe? Ja sam učinio sve što sam mogao da tim zemljama osiguram pridruživanje europodručju na temelju njihovih postignuća. No, istina je i da sam Poljsku kroz mandat posjetio samo jednom. To nije dovoljno.”

“Sjetite se, predsjednik bira svoj tim”

Osvrćući se na prognoze o prodoru euroskeptika u Europski parlament na dolazećim izborima u svibnju, Juncker je rekao: “Zacijelo će biti drukčije. Ipak, ja vjerujem da će na ovim izborima oni koji promiču budalasti nacionalizam za to platiti cijenu.”

Predsjednik je za kraj podsjetio da će njegov nasljednik odlučivati o sastavu buduće Komisije, “što bi trebalo biti na pameti svakoj naciji s naumom da u Bruxelles pošalje euroskeptičnog povjerenika”.

“Nitko to ne zna, ali ja sam prošli put odbio šest kandidata nacionalnih vlada za povjerenike. Sjetite se da vlade tek predlažu povjerenike. Predsjednik Komisije je onaj koji ih prihvaća i raspoređuje njihove odgovornosti.”