Politika

Juncker: ostalo je jako malo vremena. Rizik od ne-sporazuma je jako realan

Glavni pregovarač Europske unije za brexit Michel Barnier u srijedu je još jednom upozorio da ne treba podcjenjivati posljedice kaotičnog brexita i da će pitanja koja neuređeni izlazak ostavlja otvorenima morati biti odgovorena prije uspostavljanja budućih odnosa.

“Ostalo je jako malo vremena. Rizik od ne-sporazuma je jako realan,”

Jean-Claude Juncker

>>>Građanski sukobi, nestašica i neredi u najgorem scenariju britanske vlade: Operacija Yellowhammer

“Ja savjetujem sve da ne podcjenjuju posljedice, očite za Ujedinjeno Kraljevstvo, ali također i za nas,” rekao je Barnier zastupnicima u Europskom parlamentu. “Ako Ujedinjeno Kraljevstvo ode bez dogovora, ja vas želim podsjetiti da sva ova pitanja neće jednostavno nestati,” dodao je nakon nabrajanja ključnih prijepornih točaka, uključujući građanska prava i regulaciju irske granice.

Juncker: neuređeni brexit ‘jako realan’  

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom je obraćanju naveo kako je dogovor još uvijek moguć, ali je rizik od izlaska bez sporazuma “jako realan”.

Juncker je parlamentu rekao da je Boris Johnson na “jalovom sastanku” održanom u ponedjeljak ponovio kako London želi prijelazni sporazum ali da će iz Unije izaći s 31. listopadom, što je prema izvješću Reutersa izazvalo ovacije i aplauz britanskih zastupnika.

>>>Johnson ispario s presice u Luxemburgu: VIDEO

“Ostalo je jako malo vremena. Rizik od ne-sporazuma je jako realan,” upozorio je šef Komisije. “Ja nisam emocionalno vezan za irski backstop, ja sam od premijera zatražio da ponudi pisane alternative” koje su nužne za izbjegavanje podijele Irske nakon brexita.

>>>‘Njemačkoj prijeti pojačano krijumčarenje droga, oružja i tvari opasnih po zdravlje’: tvrdi brexit

Finska ministrica za europska pitanja Tytti Tuppurainen, predstavnica države koja trenutno predsjeda Europskom unijom, na raspravi je kazala kako je izlazak bez sporazuma “izgledan scenarij”.