PolitikaPreporučeno

Kad misliš da si vidio sve i da je HDZ dodirnuo dno iz kala ispliva Anita Nosić

“Subvencioniranje stambenih kredita je mjera pomoći Vlade Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita. Temeljni cilj mjere je pomoć mladim obiteljima da lakše dođu do svog doma. Eventualno postojanje bilo kakvih nepravilnosti u postupcima dodjele subvencija stambenih kredita kao i postupcima formiranja lista za POS stanove potpuno je neprihvatljivo,” priopćeno je u petak iz Ministarstva graditeljstva.

“Nemam ni mrvicu tolerancije prema bilo kakvoj zlouporabi mjera koje imaju za cilj mladima omogućiti da na lakši i jeftiniji način dođu do svog doma. Interna revizija je u tijeku, ukoliko se pokaže potrebnim, idemo i u izmjene akata,” izjavio je ministar Predrag Štromar.

Ludilo brale, lu-di-lo

Reakcija ministarstva stiže nakon što su 24sata izvijestila o nadrealnom slučaju Anite Nosić, HDZ-ove načelnice općine Lovrec koja je, iako stambeno zbrinuta, preko Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) uz državnu subvenciju kupila stan u Zagrebu.

“Čim se odjavi prebivalište, prestaje mandat po sili zakona. U ovom neobičnom slučaju je onda upitno i sve što je potpisala i plaću koju je primala kao načelnica,”

Ivan Koprić

Kako se pokazalo, ona je u svrhu malverzacija u prosincu 2018. odjavila prebivalište u Lovreću i prijavila u Zagrebu čime je, u donekle pythonovskom stilu, prekršila Zakonu o lokalnim izborima i prekinula načelnički mandat. “Čim se odjavi prebivalište, prestaje mandat po sili zakona. U ovom neobičnom slučaju je onda upitno i sve što je potpisala i plaću koju je primala kao načelnica,” komentirao je za 24sata profesor upravnih znanosti Ivan Koprić.

>>>Oko 1.5 milijuna mutnih kuna Kujundžića, a premijer će pitati – otkud ta fikcija o korupciji?

Nosić je tako, kao brojne druge članove i dužnosnike HDZ-a, snašao debelo zasluženi “tower moment”, pa će morati vratiti mandat, 75 tisuća eura za stan i iskusiti sve čari kaznene istrage svog manijakalno-koruptivnog djelovanja.

Gnušanje i unutar HDZ-a

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u petak kako je ponašanje načelnice “apsolutno neprimjereno”.

“Iz onoga što sam pročitao, to je apsolutno neprimjereno ponašanje. Neprihvatljivo mi je da sjajan zakonski model kako da mladi dođu do stana, kojeg sam ja autor, završi u ovakvoj aferi. Vjerujem da će nadležna stranačka tijela odlučivati o tome,” rekao je Bačić.

Uistinu impozantni slučaj HDZ-ove načelnice stiže nakon što je otkriveno da je HDZ-ov v.d. direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), Krešimir Žunić, ujedno i predstavnik APN-a u Povjerenstvu koje odlučuje o POS-ovim stanovima, također zlorabio dužnost kako bi riješio svoje stambeno pitanje.

>>>‘Majketi’, na scenu je stupio još jedan navodni pokvarenjak HDZ-a

Ministarstvo graditeljstva u petak navodi da je “pokrenuta interna revizija u APN-u, zatraženi su potrebni podaci MUP-a i Ministarstva uprave, a konkretan predmet (Anite Nosić) upućen je DORH-u s obzirom na sumnju da je u postupku bilo spornih radnji. Revizijom će se također utvrditi i daljnji postupci u spomenutom predmetu.”

>>>Bogte, pa jel vas nije sramota? – VIDEO

Ministarstvo će nakon dovršetka interne revizije rezultate proslijediti nadležnim institucijama te informirati javnost, dodaje se.