PolitikaPreporučeno

‘Kad puštamo novu varijantu? Utjerujemo strah u kosti’ | covid endgame

Bivši tajnik britanskog ministarstva zdravstva Matt Hancock svojem je pomoćniku ususret 2021. godini rekao da građane treba preplašiti novom inačicom virusa SARS-CoV-2.

“Svima treba utjerati strah u kosti*” rekao je prema transkriptu jedne od mnogobrojnih tekstualnih poruka u posjedu Sunday Telegrapha.

Prepiska sugerira da je tajnik promišljao o pravom trenutku za objavu postojanja “theKent” inačice koronavirusa koja se u retrospektivi pokazala lokalnog karaktera.

>>>Angelique Coetzee: omikron je u Europi jako ozbiljan jer to žele vaši političari

Svrha razgovora naizgled je nametanje i snaženje protuepidemioloških mjera, argumenata za uvjetovanje života i rada cijepljenjem.

Za Hancocka je neugodna i razmjena gledišta s rukovoditeljem Civilne službe Simonom Caseom kojem je napisao da su “strah/krivnja faktori” ključni za agendu.

“Utjerivanje straha u kosti”

U jednoj od razmjena, povedenih 13. prosinca 2020. godine, Hancock i pomoćnik raspravljaju o tempiranje “theKent” varijante kako bi se “covid režim” zadržao kroz božićne i novogodišnje blagdane i o mogućnosti da gradonačelnik Londona, Sadiq Khan, pruži otpor “zaključavanju” Londona.

Savjetnik sugerira: “Umjesto da suviše signaliziramo unaprijed, mogli bismo zakotrljati pitch o novoj varijanti.”

Hancock na to odgovara: “Mi svima utjerujemo strah u kosti s novom varijantom.”

Savjetnik nastavlja: “Da, to je ono što će dovesti do odgovarajuće promjene ponašanja.”

Hancock: “Kada ćemo razmjestiti novu inačicu.”

Tajnik je theKent najavio dan poslije prepiske.

Druge poruke u rastućem omnibusu koji objavljuju otočni mediji otkrivaju podsmjeh i cinizam krojača covid politika.

>>>Razigrana von der Leyen razmatra prisilu, nastavlja s dilanjem straha, panike i cjepiva

Primjerice, Hancock u prepisci sa savjetnikom ismijava osobe u hotelskoj karanteni ili one koji su u samoizolaciji ušle – “da pukneš od smijeha” dobrovoljno.

Inicijalne reakcije britanskih političara sežu od pravdanja do osuda. Potonje pak dominiraju društvenim mrežama, uključujući Twitter gdje su oznake #Nuremberg2 i #DefundBBC ponovno u trendu.

Prozvan, BBC je u jednom od naslova prepoznao da “poruke sugeriraju plan zastrašivanja javnosti”.  

Kontekst

Istraživačka novinarka Isabel Oakeshott, gorljiva protivnica “lockdowna” i covid politika, Telegraphu je dostavila više od 100.000 WhatsApp poruka, ustupljenih i korištenih tijekom pisanja Hancockove biografije.

Politika britanskih vlasti u kontekstu odgovora na pandemiju koronavirusa predmet je tekuće javne istrage.

*Grabancijaš je poruku Hancocka: “We frighten the pants of everyone with the new strain” preveo hrvatskom kolokvijalnom istoznačnicom: “Mi svima utjeravamo strah u kosti s novom varijantom”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima