PolitikaPreporučeno

‘Kako tragičan dan’: prvi, povijesni nacionalni štrajk britanskih medicinskih sestara

Medicinske sestre britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS) u četvrtak su priredile prvi štrajk na nacionalnoj razini u svojoj povijesti uslijed žučnog prijepora oko stagnacije plaća.

Procjenjuje se da u akciji sudjeluje 100.000 sestara u 76 bolnica i zdravstvenih ustanova. Otkazano je oko 70.000 pregleda, postupaka i operacija.

>>>‘Zima nezadovoljstva’ – industrijske akcije i radne obveze u Britaniji

Nezadovoljstvo zaposlenih u javnom zdravstvu simptom je šire, brexitom, pandemijom i ratom u Ukrajini potaknute depresije koja prožima i trese gospodarstvo suočeno s dvoznamenkastim inflatornim pritiscima.

Dok je inflacija na više od 10% državni i privatni poslodavci nude povišice od oko 4%, što erodira potrošačko samopouzdanje i moć.

Iako su industrijske akcije svakodnevnica, prizori prvog nacionalnog štrajka u zdravstvu mnogima će ostati životni podsjetnik na uvertiru u izgledno mučnu 2023. godinu.

>>>Britanci suočeni s povijesnim padom standarda | OBR

“Kako tragičan dan. Ovo je tragičan dan za sestrinstvo, tragičan dan za pacijente.., tragičan dan za ljude ovog društva i za naš NHS,” komentirao je Pat Cullen, rukovoditelj sindikata Kraljevski koledž sestrinstva (RCN).

NHS je utemeljen 1948. godine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters