PreporučenoTech

Kamera prvi put zabilježila kornjaču u namjernom lovu na drugu životinju | VIDEO

Foto: LiveScience/YouTube

Kamere su prvi put u povijesti zabilježile “lov” velike kornjače na drugu životinju, nejakog i za let nespremnog ptića čađavog čvora (Anous tenuirostris). “Nisam mogao vjerovati što vidim,” rekao je biolog Justin Gerlach sa Sveučilišta u Cambridgeu. “Istovremeno je bilo i užasno i čudesno.”

>>>Kad slon juriša budi cool | GIF

Zapis, uhvaćen na Otoku Frégate u arhipelagu Sejšela, prati ženku velike kornjače (Aldabrachelys gigantea) kako s neumoljivom sporošću napada i ubija ptića.

Jako jako čudno

Istraživači u studiji kažu da je riječ o “prvom dokumentiranom opažanju kornjače u namjernom napadu i konzumaciji druge životinje” koji je trajao sedam minuta, uključujući puzanje preko balvana.

“Ona je gledala direktno u ptića i namjerno koračala prema njemu,” rekao je Gerlach. “To je bilo jako jako čudno, i totalno drukčije od normalnog ponašanja kornjača.”

>>>Dremuckanje kornjače: GIF

Iako je A. gigantea prvenstveno biljojed, istraživači su načuli priče i anegdote o tome kako hvata pojedine rakove i ptiće ili jedu lešine. “Prije je bilo nemoguće reći ubijaju li kornjače druge životinje direktno ili se jednostavno dogodi da sjednu i zdrobe životinju,” veli Gerlach.

>>>‘Oči’ na krilima mjesečevih moljaca mogu zbuniti i odvratiti grabežljivce | GIF

Znanstvenici sada procjenjuju da bi grabežljivost kornjača mogla biti učestalija od dosadašnjih opažanja i spoznaja.

“Izravni pristup ptiću na trupcu sugerira da je kornjača imala iskustvo s njegovim hvatanjem u takvoj situaciji,” navodi se u istraživanju objavljenom u Current Biology. “To ukazuje da takva vrsta interakcije nije neučestala u ovog pojedinca. Opažanja drugih kornjača u lovu i konzumaciji ptica sugeriraju da je ovakvo ponašanje usvojilo nekoliko pojedinaca.”

Pratite nas na Google vijestima

via ScienceAlert