PreporučenoTech

Kansas tuži Pfizer zbog laži o covid cjepivu | VIDEO

Američka savezna država Kansas u ponedjeljak je tužila farmaceutsku tvrtku Pfizer uz tvrdnje da je zavaravala javnost o učinkovitosti cjepiva protiv bolesti COVID-19, skrivala rizike i nuspojave koje ono izaziva.

Država u tužbi podnesenoj na Okružnom sudu okruga Thomas navodi da su lažne izjave proizvođača lijekova sa sjedištem u New Yorku prekršile Zakon o zaštiti potrošača Kansasa i traži neodređenu novčanu odštetu.

“Pfizer je dao više obmanjujućih izjava kako bi zavarao javnost o svojem cjepivu u vrijeme kada je Amerikancima bila potrebna istina,” rekao je na tiskovnoj konferenciji republikanski državni odvjetnik Kansasa, Kris Kobach.

Prikrivanje

Tužba tvrdi da je Pfizer nedugo nakon početka primjene cjepiva u prvim mjesecima 2021. godine sakrio dokaze da ono remeti menstrualne cikluse i komplicira trudnoću, uključujući izazivanje pobačaja, kao i dokaze da imunizacija rezultira upalama srca (miokarditis i perikarditis).

Pfizer je u priopćenju opetovao gledište da su njegove izjave o cjepivu “bile točne i znanstveno utemeljene” i naveo kako ne vjeruje da tužba ima osnove.

Regulatori su činjenicu da mRNK-a cjepiva proizvođača Pfizera i Moderne rezultiraju upalama srca prepoznali rano, Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) u lipnju 2021. godine, a Europska agencija za lijekove (EMA) mjesec dana kasnije (HALMED).

Prema aktualnom znanstvenom konsenzusu upale su raritetne i učestalije u mlađoj muškoj populaciji.

Prijenos

Kansas je Pfizer optužio i za postojane laži o učinkovitosti cjepiva u priječenju obolijevanja i transmisije bolesti COVID-19.

“Konačno, prijenos, Pfizer je pozvao Amerikance da se cijepe kako bi zaštitili svoje voljene, jasno ukazujući na tvrdnju da Pfizerovo cijepljenje protiv COVID-19 zaustavlja transmisiju COVID-19. Pfizer je kasnije priznao da nikad nije niti istraživao transmisiju,” rekao je Kobach.

Ken Paxton, glavni državni odvjetnik savezne države Teksas, sličnu je tužbu pokrenuo lani.

Kobach je u ponedjeljak rekao da su druge savezne države surađivale u istrazi te će također pokrenuti sudske postupke.

Grabancijaš/ReutersPovezane vijesti