PolitikaPreporučeno

Kapitulacija ukrajinskih nacista – kraj bitke za Mariupolj | VIDEO

Čeličana Azovstal, zadnja crta obrane ukrajinskih neonacista u Mariupolju; Foto: USA Today/YouTube

Više od 250 ukrajinskih boraca koji su u podzemlju goleme čeličane Azovstal smještene u luci mučeničkog grada Mariupolja proveli više od 82 dana u utorak se predalo ruskim snagama označivši kraj jedne od najkrvavijih bitaka na europskom tlu u posljednjim desetljećima.

>>>Bitka za Mariupolj (tag)

Reuters izvještava da su njegovi reporteri posvjedočili noćnom izvlačenju ranjenih vojnika, njihovom ukrcavanju u autobuse i dolasku u grad Novoazovsk koji je pod ruskom kontrolom i gdje će prema zavjetu predsjednika Vladimira Putina biti zbrinuti.

U jednom od autobusa, označenom slovom “Z” koje simbolizira i označava ruske snage, ranjenici su bili postavljeni na nosila naslagana u tri razine. Jedan je muškarac bio u invalidskim kolicima, glave čvrsto omotane zavojima.

“Ispunjenje misije”

Iako su obje strane izvijestile o kapitulaciji, odnosno evakuaciji, značajni su detalji izostali. U aktualnom trenutku je nejasno koliko se boraca još nalazi u podzemlju i podrazumijeva li njihova predaja razmjenu zarobljenika.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrana Hana Maljar na brifingu je rekla da Kijev ne može otkriti pojedinosti dok svi vojnici ne budu na sigurnom.

“Mariupoljski garnizon je ispunio svoju borbenu misiju,” napisao je u izjavi za javnost Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga. “Vrhovno vojno zapovjedništvo naredilo je zapovjednicima jedinica stacioniranih u Azovstalu da spase živote osoblja.”

>>>Rusija razara Mariupolj: ‘puno je smrti, puno je suza, puno je groznih ratnih zločina’ | VIDEO

Predsjednik Volodimir Zelenskij u televizijskom je obraćanju rekao da “Ukrajina ukrajinske heroje treba žive.”

Video ruskog ministarstva obrane zabilježio je izlazak ukrajinskih boraca tijekom dana, pojedini su izneseni na nosilima, a pojedini pretraženi s rukama podignutima uvis.

Rusija je navela da je najmanje 256 ukrajinskih vojnika “spustilo svoje oružje”, uključujući 51 teškog ranjenika. Ukrajina je rekla da se predalo njih 264, od kojih 53 ranjenih.

Kraj “Bitke za Mariupolj”  

Kapitulacija zadnjeg otpora označava kraj “Bitke za Mariupolj” gdje su, prema učestalo netočnim i/ili propagandnim tvrdnjama Ukrajine, ubijeni deseci tisuća civila.

>>>Putin kroji granice Novorusije | rat u Ukrajini

Grad sada leži u ruševinama i predstavlja najveću vojnu pobjedu Rusije u ratu koji je započeo 24. veljače. Moskva je osigurala totalnu kontrolu nad Azovskim morem te kopneni koridor između poluotoka Krima koji je anektirala u 2014. godini i separatističkih oblasti s većinskim stanovništvom ruskog porijekla čiju je neovisnost Putin prepoznao neposredno prije “specijalne vojne operacije” za “denacifikaciju” i demilitarizaciju Ukrajine.

Zapadnjački izvori tvrde da kapitulacija stiže u trenutku kad je ruska ofenziva u drugim dijelovima bojišnice pokolebana. Ukrajina je u posljednjim danima izvijestila o povlačenju ruskih vojnika iz okolice drugog po veličini grada Harkova.

Ruska su gledišta i izvori vijesti odlukom Europske komisije zabranjeni na teritoriju Europske unije.

>>>Zelenskij smijenio zapovjednika ukrajinske teritorijalne obrane, obrazloženje izostalo

Ukrajinske su vlasti u dosadašnjem tijeku rata ruske manevre i repozicioniranja, uključujući odustajanja od opsade Kijeva, karakterizirale kao pobjede. Ruski predsjednik Vladimir Putin naizgled je zadovoljan stanjem na bojišnici i u posljednjim je danima izrazio pomirbu s pristupanjem Švedske i Finske NATO savezu.

Denacifikacija” Ukrajine

Nacistička bojna Azov, čiji su pripadnici bili osovina otpora u čeličani, u ponedjeljak je rekla da su nakon više od 82 dana postignuti ciljevi i da je njezino djelovanje osujetilo ili poremetilo rusko napredovanje u drugim dijelovima Ukrajine.

>>>Putin opozvao juriš, zatražio hermetičko zatvaranje Azovstala | Bitka za Mariupolj

Reuters je u utorak, prvi put u dosadašnjem ratnom izvještavanju, prepoznao nacističke korijene i ustrojenje bojne koja je neposredno prije rata integrirana u ukrajinsku teritorijalnu obranu.

Grabancijaš razumije moralne i etičke dimenzije i dileme koje izaziva sukob u Ukrajini no naše uredničke smjernice i vrijednosti imaju primogenituru nad osobnim gledištima dok inzistiraju na nepristranosti i činjeničnoj točnosti.

>>>Meta privremeno dopušta pozive na nasilje protiv Rusa, hvalu ukrajinskih neonacista

Grabancijaš je nakon osvrta u kojem je podcrtao da su civili u Azovstalu zapravo taoci ukrajinskih ultranacionalista iskusio snažan kibernetički napad i postao dionikom Projekta štit.

Bojna Azov

Bojna Azov krajnje je desničarska nacionalistička paravojna organizacija sa sjedištem u Ukrajini.

Osnovana 2014., grupa promiče ukrajinski nacionalizam i neonacizam kroz svoje paravojne organizacije; Nacionalne milicije i političkog krila Nacionalnog korpusa.

Značajna je po regrutiranju krajnje desnih stranih boraca iz SAD-a i Europe, kao i po svojim opsežnim transnacionalnim vezama s drugim ekstremno desnim organizacijama.

Godine 2022. grupa se ponovno našla u fokusu uslijed borbe protiv ruskih snaga u Kijevu, Harkovu i Mariupolju.

Stanford/CISAC

Moskva je “denacifikaciju” Ukrajine portretirala i deklarirala kao središnji cilj vojne operacija a pripadnike Azova oslikala kao pokretače zlostavljanja i napada na separatistički ustrojene oblasti.

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

Sjedinjene Američke Države i njezini zapadnjački saveznici drže da je riječ o lažnom izgovoru za rat agresije.

“Životinje u ljudskom obliku”

Istaknuti ruski zastupnici u posljednjim su danima iznijeli protivljenje oslobađanju zarobljenih ukrajinskih boraca.

“Nacističke kriminalce ne treba razmjenjivati,” rekao je utjecajni predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin.

>>>‘Za djecu’: velika proturječja o napadu na ukrajinski željeznički kolodvor | VIDEO

Jedan od ruskih pregovarača u razgovorima s Ukrajinom, zastupnik Leonid Slutskij, evakuirane je nazvao “životinjama u ljudskom obliku” koje bi trebalo smaknuti.

Utvrđivanje činjenica

Ujedinjeni narodi i Crveni križ procjenjuju da su u Mariupolju stradale tisuće civila, točna je brojka nepoznanica, ali je zacijelo najmučnija od 1990-ih godina, odnosno ratova u Čečeniji i na Balkanu.

>>>Rusija odbila napad na Zmijski otok, legendarni simbol ukrajinske ratne propagande | VIDEO

Vjeruje se da su u masovne grobnice položena tijela tisuća civila. Ukrajina tvrdi da su u Rusiju prisilno deportirani deseci tisuća građana, a Moskva da je osigurala evakuaciju svih koji su to zatražili.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Kapitulacija ukrajinskih nacista – kraj bitke za Mariupolj | VIDEO 17/05/2022 […]

  2. […] >>>Kapitulacija ukrajinskih nacista – kraj bitke za Mariupolj | VIDEO […]

Comments are closed.