Politika

Karijera Johanna Sattlera, novog posebnog predstavnika EU u BiH

Vijeće Europske unije imenovalo je 8. kolovoza austrijskog diplomata Johanna Sattlera posebnim predstavnikom EU-a u BiH i voditeljem izaslanstva Europske unije u Sarajevu, gdje će naslijediti Larsa-Gunnara Wigemarka.

Kako je navedeno u priopćenju dostavljenom medijima u BiH Sattler će dužnosti preuzeti 1. rujna 2019., a za početak imenovan je na dvije godine.

Očekuju ga sljedeći ciljevi politike EU-a prema BiH: da pomogne vlastima BiH u daljem napretku u procesu stabilizacije i pridruživanja, osiguravanju stabilne, održive, mirne, višenacionalne i ujedinjene zemlje koja mirno surađuje sa svojim susjedima.

>>>Pozitivno, negativno? Mišljenje Komisije uzdrmalo političare u BiH

EU posebno smatra važnim da pomogne BiH kako bi bila ‘nepovratno na putu prema članstvu u EU-u, nakon objave mišljenja Komisije o zahtjevu te zemlje za članstvo 29. svibnja 2019’.

Johann Sattler bio je austrijski veleposlanik u Albaniji.

Od 2008. do 2013. Sattler je bio direktor izdavač za WAZ Media Group i Axel Springer u Moskvi.

Sattler je studirao političke znanosti i slavistiku na univerzitetima u Innsbrucku, Pragu i Moskvi. Tijekom 2008. godine doktorirao je na Univerzitetu u Beču. U diplomatskoj službi Republike Austrije aktivno radi od 1996. godine.

Radio je i kao zamjenik voditelja Ureda glavnog tajnika pri Ministarstvu vanjskih poslova, zatim kao savjetnik za politička pitanja u austrijskom veleposlanstvu u Washingtonu i član ureda posebnog predstavnika EU za jugoistočnu Evropu u okviru Pakta o stabilnosti.

Tri godine bio je na čelu Odjela za zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije.

>>>14 preporuka za BiH: Komisija

Švedski diplomat Lars-Gunnar Wigemark nastavlja svoju karijeru u okviru europskih institucija u Bruxellesu. Za vrijeme njegova mandata BiH je predala zahtjev za stjecanje statusa kandidata za članstvo s EU. Ovog tjedna uspio je okupiti trojicu vodećih nacionalnih lidera u BiH koji su postigli dogovor o uspostavi vlasti deset mjeseci nakon održanih izbora u toj zemlji.

Pratite nas na Google vijestima