Biznis i ekonomija

‘Katastrofalno’ iskupljenje američkih banaka ljuti europske regulatore | FT

Foto: CBC News: The National

Europski financijski regulatori privatno izražavaju gnjev zbog načina na koji su njihove američke kolege odgovorile na insolventnost zajmodavca Silicon Valley Bank (SVB) uz procjene da je prekršeno svako pravilo u sanaciji banaka.

Iako negodovanje još nije javno i formalno, Financial Times piše da pojedini od najviših europskih krojača politika “vriju” zbog odluke da se pokriju svi ulozi u SVB-u gdje je gotovo 90% depozita bilo neosigurano.

>>>‘Bank run’ na insolventni SVB – frka – potop dionica zajmodavaca u Europi i SAD

Jedan je iskusniji europski dužnosnik izrazio “šok” zbog “totalne i potpune nesposobnosti američkih vlasti” a osobito u kontekstu 15 godina “dugih i dosadnih sastanaka” s Amerikancima koji su zagovarali kraj iskupljenja.

“Oni su muhu uistinu ubili maljem”

Europske nadzornike osobito iritira odluka američkih kolega da prekrše vlastite standarde i pokriju depozite veće od 250.000 dolara pozivajući se na “iznimku zbog sustavnog rizika”.

Jedan je francuski stručnjak za politiku podsjetio na američku kritiku iskupljenja talijanskih zajmodavaca Banca Vicenza i Veneto Banca u 2017. godini kada su klijenti s povećim iznosima također zaštićeni od gubitaka.

>>>Biden umiruje, garantira stabilnost američkog financijskog sustava | urušavanje SVB-a

“Uvijek ste sustavni za nekoga,” rekao je.

“Iz perspektive financijske stabilnosti oni su muhu uistinu ubili maljem,” odvagnuo je Nicolas Véron, stručnjak za regulaciju pri vašingtonskom trustu umova Peterson Institute.

Određivanje SVB-a kao sustavnog bila je “izrazito upitna” odluka i opasan presedan za daljnje iskupljenje neosiguranih depozita, dodao je.

Bivši veteran regulacije tržišta iz Ujedinjenog Kraljevstva koji je prije 15 godina sudjelovao u pregovorima i stvaranju globalnih standarda za financijski sustav sanaciju je opisao kao “katastrofalnu”.

Kontekst

U širem kontekstu, američki su regulatori svojim garancijama za SVB srušili standarde i pregazili dogovore postignute nakon krize u 2008. godini čiji je cilj bio spriječiti sustavne krahove kroz nametanje gubitaka vlasnicima banaka, obveznicima i neosiguranim klijentima.

Financial Times piše da aktualnu gorčinu izaziva činjenica da su upravo američki pregovarači i regulatori zagovarali politiku koju su sada pregazili.

Za razliku od nadzornika u EU i UK, američki regulatori i zakonodavci drže da banke s bilancom manjom od 250 milijardi dolara ne predstavljaju sustavni rizik te su stoga izuzete od globalnih standarda o pričuvnom kapitalu i likvidnosti.

>>>Švicarska središnja banka pružila pojas za spašavanje Credit Suisse, umirila tržišta

SAD tvrdi da posrtanje SVB-a neće utjecati na porezne obveznike jer će iskupljenje neosiguranih deponenata pokriti druge banke.

Iskupljenje riziku sklonih kapitalista

Jedan je europski regulator takvu tvrdnju nazvao “vicem” jer će banke troškove iskupljenja izgledno prebaciti na svoje klijente.

“Na kraju dana, ovo je iskupljenje plaćeno od običnih ljudi i to je iskupljenje bogatih venture (riziku sklonih) kapitalista,” rekao je.

>>>‘Nešto se upravo lomi’ | nestabilnost financijskog sustava potpirila bojazan od recesije

U potvrdi navedenog, Financial Times i drugi izvori bilježe da je među klijentima čiji je novac pronevjeren u SVB-u znameniti američki milijarder Peter Thiel kojem će “iznimka” vratiti 50 milijuna dolara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>‘Katastrofalno’ iskupljenje američkih banaka ljuti europske regulatore | FT […]

  2. […] >>>‘Katastrofalno’ iskupljenje američkih banaka ljuti europske regulatore | FT […]

Comment here