PolitikaPreporučeno

Kijev i Washington u disonanci oko ruskog uboda Patriota | propaganda

Lansiranje projektila Patriot; Foto: US Military News/YouTube

Skupocjeni američki raketni sustav Patriot izgledno je oštećen u ruskom udaru nadzvučnim “bodežima”, rekla su u utorak uz uvjetovanje anonimnosti dva američka dužnosnika za Reuters.

Patriot slovi kao sofisticiran i dragocjen, cijena jednog sustava je milijardu dolara a jedne rakete 3 do 4 milijuna dolara.

>>>Kijev: uništeno je šest nadzvučnih ‘bodeža’; Moskva: uništen je raketni sustav Patriot

Jedan od izvora kaže da Washington i Kijev već razmatraju kako ponajbolje popraviti bateriju i da neposredno nema nakane o njezinom povlačenju iz Ukrajine.

Oba izvora napominju da su scenariji neizvjesni i da će Sjedinjene Države kroz nekoliko dana imati bolje razumijevanje.

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih američkih sustava protuzračne obrane, uključujući protiv zrakoplova, krstarećih i balističkih projektila.

Obično uključuje lansere zajedno s radarima, generatorima i drugim vozilima za podršku. Njegovo je razmještanje granulirano, pa je uništenje čitavog sustava u jednom udaru nemoguće.

U aktualnom trenutku nema pouzdanih informacija koji je dio sustava pogodila i oštetila Rusija, no prirodni bi cilj bila kontrolna stanica.

Propaganda

Rusko ministarstvo obrane u utorak je reklo da je nadzvučna raketa “Kinžal” (rus. bodež) uništila američki obrambeni sustav u Kijevu.

>>>Prvo bojno korištenje ruske nadzvučne rakete ‘Bodež’ | rat u Ukrajini

Ukrajinski dužnosnici neposredno su porekli scenarij i unatoč priznanju svojih saveznika u srijedu nastavljaju inzistirati da je sustav netaknut.

“Želim reći: ne brinite za sudbinu Patriota,” rekao je glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat ukrajinskoj televiziji.

>>>Rusija odbila napad na Zmijski otok, legendarni simbol ukrajinske ratne propagande | VIDEO

“Uništiti sustav nekakvim ‘Kinžalom’, to je nemoguće. Sve što oni tamo govore, to može ostati u njihovoj propagandnoj arhivi,” dodao je prema citatu Reutersa.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Kijev i Washington u disonanci oko ruskog uboda Patriota | propaganda […]

  2. […] >>>Kijev i Washington u disonanci oko ruskog uboda Patriota | propaganda […]

Comment here