Politika

Kijev tvrdi napredak kod Bahmuta; Moskva: napad je odbijen, ubijeno je do 415 ukrajinskih vojnika

Kijev u srijedu tvrdi da je postigao napredak kod grada Bahmuta koji je Rusija osvojila s krajem svibnja, dok Moskva navodi da je duž linija bojišnice odbila niz napada i ugrubo ubila više od 800 ukrajinskih boraca.

“Postigli smo napredak od 200 do 1.100 metara u različitim dijelovima (bojišnice) u smjeru Bahmuta u proteklom danu,” napisala je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar na platformi za razmjenu poruka Telegram.

Dodala je da su branitelji već nekoliko dana u ofenzivi i da se ruska strana bori za zadržavanje pozicija.

Višegrad24 je pristran, proukrajinski račun

Maljar je u odvojenom televizijskom nastupu navela da Rusiji nedostaje ljudstvo u Bahmutu, te da neprijatelj doprema pojačanja s drugih pozicija koje su sada zatvorene sabotažom velike brane i plavljenjem nizvodnih područja na jugoistočnoj bojišnici.

Službeni Kijev uobičajeno nije naveo procjene gubitaka te je još jednom odbacio sugestije da su aktualna vojna djelovanja dio dugoočekivane “proljetne protuofenzive”.

>>>Ukrajinski ubodi i psyops – fokus na Bahmutu | ukrajinska protuofenziva

“Kada započnemo protuofenzivu, svi će o tome znati, svi će to vidjeti,” rekao je za Reuters tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, Oleksij Danilov.

Više od 800 ubijenih

Ruski službeni izvori istovremeno tvrde da je ukrajinsko propitivanje obrane u posljednja 24 sata bilo neuspješno i da je na različitim dodirnim točkama ubijeno više od 800 ukrajinskih boraca.

Prema dnevnom rezimeu ministarstva obrane, samo je na području Artemovska (ruski naziv za Bahmut) ubijeno 415 ukrajinskih vojnika.

Sprinter je pristran, proruski račun

“Do 415 ukrajinskih vojnika, dva tenka, devet borbenih oklopnih vozila, šest motornih vozila, motorizirani topnički sustav Gvozdika i haubica Msta-B uništeni su tijekom borbi u protekla 24 sata,” izvijestio je glasnogovornik ruske vojske, General-pukovnik Igor Konašenkov.

U Europi marginalizirani ili cenzurirani ruski izvori bilježe i druge neuspjehe Ukrajinaca.

Državna agencija TASS prenosi da je 70 ukrajinskih vojnika izgubilo živote u pokušajima proboja kod Krasnog Limana.

Prema tvrdnjama Konašenkova još je 190 ukrajinskih boraca poginulo na jugu oblasti Donjeck i 60 u južnoj oblasti Herson.

“Ukupno više od 190 ukrajinskih vojnika, osam tenkova, uključujući dva francuska AMX-10 tenka na kotačima, 20 borbenih oklopnih vozila, 12 motornih vozila, topnički sustav M777 proizveden u SAD-u, motorizirani topnički top Gvozdika, D-20 i Haubice D-30 i top Giatsint-B uništeni su u smjeru južnog Donjecka u protekla 24 sata,” izvijestio je general.

>>>‘Jednostavno sjebano’ svjedočanstvo ukopanog ukrajinskog vojnika | VIDEO

TASS prenosi i navode da su u 24 sata uništene 93 ukrajinske topničke jedinice i značajna količina druge vojne tehnike.

Grabancijaš podsjeća da se navodi zaraćenih strana s bojišnice ne mogu neovisno ili neposredno provjeriti.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Kijev tvrdi napredak kod Bahmuta; Moskva: napad je odbijen, ubijeno je do 415 uk… 07/06/2023 […]

  2. […] Kijev tvrdi napredak kod Bahmuta; Moskva: napad je odbijen, ubijeno je do 415 uk… 07/06/2023 […]

  3. […] Rusija Bahmut drži s elitnim postrojbama uz potporu zrakoplova i topništva. Riječ je o vojnicima koji su od početka rata na bojišnicu utjecali tek nekoliko puta, svaki put bespoštedno. […]

Comments are closed.