PolitikaPreporučeno

Kijev ususret godišnjici rata: Rusija iscrpljuje naše snage

Ukrajinski brigadni general Oleksij Gromov; Foto: The Sun/YouTube

Rusija ususret prvoj godišnjici rata intenzivira neprijateljska djelovanja u nastojanju da iscrpi ukrajinske snage, rekla je u četvrtak ukrajinska vojska.

Brigadni general Oleksij Gromov na vojnom je brifingu rekao da je cilj Rusije do ljeta osvojiti čitav Dobnas, regiju u kojoj se nalaze ukrajinske oblasti Luhansk i Donjeck.

>>>U Ukrajini ruska navala, pripreme za proljetnu protuofenzivu

Još je jednom potvrdio da se najkrvavije bitke vode za grad Bahmut gdje su ruski plaćenici čiji proboji traju već mjesecima, a u posljednjim tjednima kuću po kuću i zgradu po zgradu, dobili regularna pojačanja.

Iscrpljivanje

“Neprijatelj, koji ima prednost u resursima ljudske mobilizacije, namjerno intenzivira neprijateljstva u nastojanju da iscrpi jedinice oružanih snaga Ukrajine,” rekao je Gromov. “Za Kremlj je kratkoročno značajno da osvoji ključna naselja u oblasti Donjeck, i u budućnosti, prije ljeta, čitave oblasti Donjeck i Luhansk.

Također je, u disonanci s uobičajenim izjavama Kijeva, naveo da Moskva u ofenzivi koristi bolje pripremljene borce.

>>>Prosječni životni vijek (prisilno) mobiliziranih Ukrajinaca u Bahmutu ‘četiri sata’

“Najteža situacija ostaje u smjeru Bahmuta gdje neprijatelj, unatoč značajnim gubicima, ne napušta pokušaje da opkoli grad,” rekao je prema citatu Reutersa. “U nastojanju da osvojih Bahmut, okupator koristi najpripremljenije od regularnih snaga.”

Tumačenja

Pojedini ukrajinski i zapadnjački analitičari drže da Rusija osvajanjem Bahmuta neće ostvariti značajnu stratešku prednost, no njihove ruske kolege i punditi drže da je čvrsto utvrđen grad ključ za kontrolu Donjecka jer se u njemu nalaze veliki ljudski resursi Ukrajine.

>>>Prigožin objavio fotografiju mrtvih plaćenika, eskalirao prijepor s ruskim vojnim vodstvom

U slučaju njegova pada, Rusiji na putu prema cilju ostaju još dva ranjivija urbana središta; Kramatorsk i Slovjansk.

>>>Branitelji Bahmuta gube ‘troznamenkasti broj vojnika dnevno’ | BND

Moskva nakon prve godine rata kontrolira gotovo petinu Ukrajine ali je s krajem rujna prošle godine iskusila protunapad ukrajinskih snaga osnaženih zapadnjačkim oružjem.

Pribadače

Ukrajinci su na pojedinim dijelovima bojišnice Ruse izgurali sve do linija obrane očvrsnulih od 2014. godine.

>>>Plaćenici Wagnera napreduju, ‘koračaju preko leševa’ svojih suboraca

Gromov je rekao da Rusija u pograničnim dijelovima drugih oblasti drži vojsku čija prisutnost priječi preusmjeravanje ukrajinskih snaga.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (6)

  1. […] >>>Kijev ususret godišnjici rata: Rusija iscrpljuje naše snage […]

  2. […] manjka topničkog streljiva, do sve snažnije osporavanih linija komunikacija, do iscrpljujuće bitke na nepogodnom terenu – ova borba nije na prednost Ukrajine kao snage,” napisao je u osvrtu […]

  3. […] manjka topničkog streljiva, do sve snažnije osporavanih linija komunikacija, do iscrpljujuće bitke na nepogodnom terenu – ova borba nije na prednost Ukrajine kao snage,” napisao je u osvrtu […]

  4. […] manjka topničkog streljiva, do sve snažnije osporavanih linija komunikacija, do iscrpljujuće bitke na nepogodnom terenu – ova borba nije na prednost Ukrajine kao snage,” napisao je u osvrtu […]

  5. […] >>>Kijev ususret godišnjici rata: Rusija iscrpljuje naše snage […]

  6. […] >>>Kijev ususret godišnjici rata: Rusija iscrpljuje naše snage […]

Comments are closed.