Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kina iznenadila novom carinskom odmazdom, poljuljala europske burze

Kina je u petak proširila listu američkih roba na koje primjenjuje carine. Ministarstvo trgovine je u priopćenju navelo da će dodatne tarife od 5% ili 10% uvesti za ukupno 5,078 proizvoda s porijeklom u Sjedinjenim Državama čija vrijednost seže na oko 75 milijardi dolara.

Lista uključuje poljoprivredne proizvode, sirovu naftu, male avione i automobile. Dio novih carina na snagu stupa s 1. rujnom, a dio s 15. prosincem.

Neočekivana kineska odmazda stiže u trenutku kad podaci sugeriraju da su trgovinski ratovi i sve carine Donalda Trumpa poljuljali američku ekonomiju.

>>>U godišnjoj reviziji tržišta rada isparilo pola milijuna radnih mjesta: SAD

Europske burze su jutros porasle uslijed očekivanja da bi Jerome Powell, šef američkog Feda, danas mogao navijestiti novu smanjenje kamatne stope za američki financijski sustav, ali ih je vijest o uvođenju novih carina prenula i natjerala u povlačenje.

Paneuropski STOXX 600 indeks je pao za 0.3, dok je njemački .GDAXI u kojem su uvršteni brojni izvoznici kliznuo za 0.9 posto. Najteže su pogođene dionice rudarskih kompanija i proizvođača čipova, navodi Reuters.