PreporučenoTech

Kina najavljuje završnicu djevičanske misije na Mars | prva fotka s Tianwen-1

Foto: Kineska nacionalna svemirska agencija

Djevičanska misija od Kine do Marsa polako kulminira, podsjetila je u petak tamošnja svemirska agencija (CNSA) šest mjeseci nakon lansiranja sonde Tianwen-1 koja je nakon prevaljenih 184 milijuna kilometara nadomak crvenog planeta.

>>>Hegemonija na Zemlji, hegemonija na nebu: SAD kreće u pregovore o iskorištavanju Mjeseca

Agencija je povodom prilaska s javnošću prvi put podijelila fotku Marsa, okinutu na udaljenosti od oko 2.2 milijuna kilometara od odredišta. “Sustavi su u dobrom stanju,” rečeno je.

Foto: Kineska nacionalna svemirska agencija

Tianwen-1 je lansiran lani, u srpnju, s otoka Hainan na jugu Kine, očekuje se da će u orbitu Marsa uploviti ovoga mjeseca. Sonda će u svibnju pokušati slijetanje u ravnicu Utopia Planitia na sjevernoj polutki, gdje bi se trebao zakotrljati i rover za 90-dnevna istraživanja. Ukoliko pothvat uspije, Kina će postati prva nacija koja je ulazak u orbitu, slijetanje i iskrcavanje rovera odredila u jednoj, prvoj rundi.

>>>Idemo

Kina postojano razvija vještinu i gradi svemirski ugled, prošle se godine proslavila kao prva zemlja koja je od davnih 70-ih prošloga stoljeća kamenje i prašinu s Mjeseca vratila na Zemlju.

>>>Crew Dragon uspješno pobjegao od eksplozije Falcona 9, otvorio put komercijalizaciji svemira: VIDEO

Njezinu je prvu misiju na Mars u 2011. godini osujetila ruska raketa koja je sondu trebala iznijeti iz orbite, a koja se raspala iznad Tihog oceana.

via Reuters/CNSA

Comments (1)

  1. […] >>>Kina najavljuje završnicu djevičanske misije na Mars | prva fotka s Tianwen-1 […]

Comments are closed.