Biznis i ekonomija

Kina obustavlja uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda: ministarstvo

Kinesko ministarstvo trgovine u utorak je obustavilo uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda ne isključujući mogućnost carinjenja količina kupljenih nakon 3. kolovoza koje još nisu isporučene.

Tržišta dionica u ponedjeljak posrću diljem svijeta, Dow Jones je pao za 745.43 boda ili 2.81%, S&P 500 je izgubio 82.18 bodova ili 2.80% dok je Nasdaq Composite dan završio s gubitkom od 270.60 bodova ili 3.38%.

Potez stiže paralelno s današnjom devalvacijom kineskog juana koja je potresla svjetska tržišta novca.

>>>Formalni početak valutnog rata: Millennium Global

Američki predsjednik Donald Trump je prošli tjedan iznenada prekinuo krhko primirje između dviju ekonomskih velesila i najavio carinu od 10% na još neocarinjenu kinesku robu u vrijednosti od 300 milijardi dolara.

Kina je najveći kupac američke soje, ujedno i najlukrativnije izvozne poljoprivredne kulture u SAD-u, navodi Reuters. Na drugom je mjestu Europska unija koja je pod prijetnjom carina na automobile prošle godine povećala uvoz američke soje za 112% nakon odluke Europske komisije da biljku koristi za proizvodnju biogoriva.

Administracija Donalda Trumpa je američkim farmerima najavila kompenzaciju gubitka kroz program pomoći od 28 milijardi dolara na trošak državnog proračuna.