Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kina: oštro usporavanje potrošnje i proizvodnje u srpnju

Kineski zmaj; Foto: Booth Kates

Output kineskih tvornica oštro je usporio u srpnju uslijed novih žarišta kornavirusa i poplava koje su poremetile poslovne aktivnosti.

U ponedjeljak objavljeni podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku pokazuju da se industrijska proizvodnja u drugoj ekonomiji svijeta povećala za 6.4% na godišnjoj razini, analitičari su očekivali rast za 7.8%, nakon 8.3% u lipnju.

>>>U lipnju snažna kontrakcija kineskog uslužnog sektora | Caixin PMI

Osjetno je usporila i potrošnja, koja se povećala za 8.5% u odnosu na lanjski srpanj, daleko manje od prognoza o rastu za 11.5%, nakon 12.1% u lipnju.

Neočekivano i iznenađujuće oštro usporavanje u ponedjeljak je poljuljalo azijske burze.

Analitičari Nomure u bilješci za klijente kažu da bi potrošnja, industrijska proizvodnja i investicije u kolovozu mogle nastaviti s povlačenjem.

“S obzirom na kineski pristup ‘nulte tolerancije’ covida, buduća će žarišta nastaviti predstavljati značajan rizik za izglede, iako je oko 60% populacije sada cijepljeno,” rekao je u voditelj za azijsku ekonomije pri Oxford Economics, Louis Kujis.

>>>Izvoz Kine u ožujku porastao za 30.6%, uvoz za 38.1%

Suočen s trendovima, rastući broj analitičara revidira prognozu ovogodišnjeg rasta kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Primjerice, ANZ je na srpanjske podatke reagirao smanjenjem prognoze sa 8.8% na 8.3%.

BDP je u kvartalu od travnja do lipnja porastao za 7.9%.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters