PreporučenoTech

Kina pristup internetu uvjetuje biometrijom lica, brani prijenos telefonskog broja: masovni nadzor

Kineska partija je prošlog mjeseca najavila obvezu biometričkog skeniranja lica za sve građane koji kupuju uređaj za pristup internetu i zabranila prijenos telefonskog broja. Obavijest na stranicama Ministarstva za industriju i informacijsku tehnologiju navodi da su telekomi s 1. prosincem dužni skenirati lica osoba koje kupuju novi uređaj, traže novi ili mijenjaju postojeći broj.

Regulator je odluku obrazložio “zaštitom legitimnih prava i interesa građana u kibersvemiru” i priječenjem prijevara, navodi Quartz prema kojem je Kina naizgled prva zemlja na svijetu čije vlasti pristup internetu uvjetuju biometrijskim skenom.

>>>Singapurska vlada traži označavanje netočnih objava, brisanje komentara ‘protiv javnog interesa’

Procjenjuje se da Kina ima oko 854 milijuna korisnika interneta čija je interakcija pod dubokim masovnim nadzorom. Partija je već usvojila pilot sustave kreditnog ocjenjivanja fizičkih i online interakcija potičući samocenzuru stanovništva ususret primjeni zakona na nacionalnoj razini. Sustav će ocjenjivati – nagrađivati i kažnjavati – misaone procese, ali i plaćanje računa, prelazak preko ulice ili bacanje smeća na javnom prostoru.

>>>Google dobio spor od javnog interesa, ‘pravo na zaborav’ ograničeno na EU

Državni mediji su prošlog mjeseca najavili i razvoj nove “super kamere” od 500 megapixela s umjetnom inteligencijom treniranom za identificiranje lica pojedinca u “savršenim detaljima” u gomilama od više desetaka tisuća ljudi. “Kamera će služiti za nacionalnu obranu i javnu sigurnost,” rečeno je prema citatu Business Insidera.