PolitikaPreporučeno

Kina: SAD je započeo ukrajinsku krizu i najveći je čimbenik njezina rasplamsavanja

Detalj s kineske zastave

Alternativni i neovisni mediji uz blagu zadršku bilježe da je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian tijekom tiskovne konferencije održane u utorak uputio do sad najsnažniju osudu američke uloge u provociranju rata u Ukrajini.

>>>Švicarska posegnula za vetom na dansku isporuku oklopnih vozila Ukrajini

Novinar Global Timesa od Lijiana je zatražio komentar izjave Neda Pricea, glasnogovornika Državnog tajništva Sjedinjenih Američkih Država, da Kina ne čini dovoljno kako bi sankcionirala Rusiju, odnosno da do sad nije poduzela baš nikakve korake.

“‘Američki je službenik zvučao kao da je SAD ‘svjetska policija'”, odgovorio je Lijian.

>>>Američki Kongres reaktivirao ‘Zakon o zakupu’ iz 1941.; Volodin: hipoteke su skupe

“Po pitanju Ukrajine, Kina zauzima objektivan i pravedan stav i stoji na strani mira i pravde. Mi se čvrsto protivimo bilo kakvoj neopravdanoj sumnji, prijetnji ili pritisku čiji je cilj Kina. Mi smo također čvrsto protiv jednostranih nezakonitih sankcija i dugorukih jurisdikcija bez temelja u međunarodnom pravu,” nastavio je.

“Kao onaj tko je započeo ukrajinsku krizu i kao najveći čimbenik njezina potpirivanja, SAD treba duboko promisliti o svojim pogrešnim postupcima, vršenju ekstremnog pritiska i rasplamsavanja vatre oko ukrajinskog pitanja. Treba prestati s igrom blokovskog sukobljavanja i korištenjem situacije za kreaciju novog Hladnog rata. SAD treba omogućiti odgovarajuće rješenje krize na odgovoran način i stvoriti okruženje i uvjete potrebne za mirovne pregovore između zainteresiranih strana,” zaključio je glasnogovornik prema transkriptu objavljenom na službenim stranicama Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Kina: SAD je započeo ukrajinsku krizu i najveći je čimbenik njezina rasplamsavanja […]

  2. […] >>>Kina: SAD je započeo ukrajinsku krizu i najveći je čimbenik njezina rasplamsavanja […]

Comments are closed.