Biznis i ekonomija

Kineske tvrtke potpisale 653 milijuna kn vrijedan ugovor o izgradnji pročiščivaća na riječkoj Delti

U Svečanoj dvorani Palače šećera danas je potpisan Ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na lokaciji Delta, u sklopu 1,76 milijardi kn vrijednog projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Izvođač radova je zajednica ponuditelja CHINA ENERGY ENGINEERING GROUP JIANGSU POWER DESIGN INSTITUTE Co. Ltd. i SUMEC COMPLETE EQUIPMENT AND ENGINEERING Co. Ltd. Vrijednost ugovora iznosi 522.600.000,36 kn bez PDV-a (653.250.000,45 kn s PDV-om), a rok za njegovo izvršenje je maksimalno 1520 dana.

Novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Rijeka imat će kapacitet pročišćavanja za opterećenje od 200.000 ekvivalent stanovnika i maksimalni protok od 1.000 litara u sekundi. Bit će drugog  stupnja pročišćavanja za biološku liniju obrade otpadnih voda, sa stanicom za prihvat sadržaja septičkih jama, anaerobnom digestijom, dehidracijom otpadnog mulja i termalnim sušenjem mulja. Otpadne vode biološki će se obraditi prije njihova ispuštanja u more, a mulj će se obraditi i sušiti do sadržaja od minimalno 90% suhe tvari. Predviđeno je da svi dijelovi uređaja budu u zatvorenim objektima, a izgradit će se na Delti, u blizini postojećeg uređaja, na desnoj obali Rječine.

Značajno gradilište

“Ovo je iznimno velik i važan projekt. Zahvaljujući njemu, Rijeka će idućih godina postati značajno gradilište u vodno-komunalnom smislu, a od izvođača očekujemo da u roku i na najbolji način izgradi svu potrebnu infrastrukturu. Drago mi je da je gradonačelnik Filipović prepoznao važnost ovog projekta i unio potrebnu dinamiku, a zahvale idu i Hrvatskim vodama, te lokalnom komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija,” izjavio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Foto: KD VODOVOD I KANALIZACIJA/Handout

“Ovo je velik korak u realizaciji jednog od najvećih vodno komunalnih projekata u Hrvatskoj. Pozdravljamo početak uspješne suradnje s odabranim izvođačem te s nestrpljenjem očekujemo radove koji će osigurati višu razinu pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim standardima i time bolju zaštitu okoliša na našem području,” izjavio je Andrej Marochini, direktor KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o.

Ulaganje u budućnost Rijeke

Radovi obuhvaćeni Ugovorom uključuju projektiranje, ishođenje potrebnih dozvola i suglasnosti, nabavu, izgradnju, dovršenje, testove po dovršetku, puštanje u rad, pokusni rad, tehnički pregled, obuku osoblja Naručitelja, ishođenje uporabne dozvole, dokazivanje jamčenih operativnih troškova za UPOV Rijeka  tijekom pokusnog rada te sve vezane poslove uključivo pripremne terenske radove i otklanjanje nedostataka tijekom razdoblja odgovornosti za nedostatke.

>>>‘Otkad smo stigli, ništa dobroga’: pogledajte, poslušajte vapaj vijetnamskih radnika u Srbiji

“Ovaj projekt predstavlja ulaganje u budućnost Rijeke, kao pametnog, zelenog i čistog grada prilagođenog potrebama svih građana.  Dugoročno, ovaj je projekt garancija čistog mora i čistih plaža u samom srcu Rijeke što ima iznimnu važnost u svjetlu stalnog turističkog rasta Rijeke. Još važnija od toga je činjenica da će, zahvaljujući ovom projektu, naši unuci i dalje moći piti visokokvalitetnu i u cijeloj Hrvatskoj poznatu, riječku vodu iz špine,” naglasio je Marko Filipović, gradonačelnik Grada Rijeke.

Foto: KD VODOVOD I KANALIZACIJA/Handout
Financiranje projekta

Projekt “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka” vrijedan je 1.761.563.462,00 kn (bez PDV-a), a sufinancira ga Europska unija u visini do 1.256.548.480,00 kn (bez PDV-a), što čini 71,33% troškova. Sredstva Europske unije osigurana su kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija” za razdoblje 2014.-2020.

Preostali dio vrijednosti projekta u visini od 505.014.982,00 kn, odnosno 28,67%, osigurat će se iz nacionalnih sredstava za sufinanciranje troškova projekta. Pri tom Republika Hrvatska putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode osiguravaju isti iznos novčanih sredstava, svaki po 185.164.000,00 kn. Preostalih 134.687.000,00 kn nacionalnih sredstava osigurat će KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. putem dugoročnog financijskog kredita.

Pratite nas na Google vijestima

oglasavanje@grabancijas.com

KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o.