PolitikaPreporučeno

Kineski državni mediji: prosvjednici u Hong Kongu ‘traže samouništenje’

Kineski državni mediji u utorak pišu da prosvjednici u Hong Kongu “traže samouništenje” i potvrđuju autentičnost videozapisa gomilanja kineske vojske na granici specijalne administrativne jedinice, prenosi CNBC.

Okidač za prosvjede u Hong Kongu je u međuvremenu odbačen prijedlog zakona koji bi dopustio izručivanje osoba suočenih s kaznenim prijavama Kini. Pobuna je uskoro poprimila šire razmjere borbe za demokratske slobode uslijed percepcije da Kina narušava autonomiju zagarantiranu nakon što je Britanija grad vratila Kini u 1997. godini.

>>>Gomilanje kineske vojske na granici s Hong-Kongom: ‘dogodit će se nešto izvanredno loše’

Upraviteljica regijom, Carrie Lam, danas kaže da je grad u “stanju panike i straha”. “Uzmite minutu i pogledajte naš grad, naš dom,” rekla je. “Možemo li podnijeti njegovo guranje u ponor, razbijanje na komadiće,” upitala je, kako bilježi Reuters, drhtavim glasom.

Lam je navela da “protuzakonite aktivnosti u ime slobode” štete vladavini prava i ocijenila kako će oporavak grada kao financijskog huba potrajati. Glavni indeks hongkonške burze, Hang Seng, njezin je nastup popratio padom od 2% povlačeći za sobom dionice širom Azije. Indeks je od početka građanske pobune u lipnju pao za 6%.

Građani od Lam traže ostavku, što ona odbija.

>>>EP upozorio na kršenje ljudskih prava u Hong Kongu, Rusiji i SAD-u, zatražio nove sankcije Venezueli

Hong Kong autonomiju uživa kroz princip “jedna zemlja, dva sustava” što pojedinim administrativnim jedinicama u Kini omogućuje odvojen sustav vlasti, zakonodavstva i financijskih poslova, uključujući i trgovinske odnose sa stranim zemljama. Uz Hong Kong, druga od znamenitijih posebnih administrativnih jedinica je Makao.

Analitičari drže da Partija kroz poruke komunističkih lidera i državne medije otvara put vojnoj intervenciji u Hong Kongu. Partija je ocijenila da prosvjedi pokazuju “klice terorizma” i poručila da će nasilje bit kažnjeno “bez tolerancije, bez milosti”.