PolitikaPreporučeno

Kineski top diplomat upozorio na sukob sa ‘šakalima i vukovima’, SAD-om

Sjedinjenje Američke Države moraju izmijeniti svoj “iskrivljen” stav prema Kini ili će doći do “sukoba i sučeljavanja”, rekao je u utorak kineski ministar vanjskih poslova tijekom inscenirane konferencije za tisak s koje je odgovarao na unaprijed odabrana i postavljena pitanja.

Diplomat je naveo da SAD umjesto poštenog natjecanja temeljenog na međunarodnom pravu poseže za suzbijanjem i obuzdavanjem Kine.

“Percepcija i gledišta Sjedinjenih Država o Kini ozbiljno su iskrivljena,” rekao je ministar Qin Gang koji je ususret imenovanju služio kao veleposlanik u Washingtonu i slovi kao pouzdanik predsjednika Xi Jinpinga.

“Kinu smatraju svojim primarnim suparnikom i najkonzekventnijim geopolitičkim izazovom. To je kao da krivo zakopčate prvi gumb na košulji.”

Katastrofalne posljedice

Odnosi Kine i SAD-a postojano propadaju s usponom prve – američke administracije svoju protekcionističku politiku prema drugom gospodarstvu svijeta vode postojano i s nadstranačkom slogom.

O razmjerima aktualne napetosti ponajbolje svjedoči proglas američkog generala o pripremama za rat s Kinom.

Qin je američka očekivanja da će Kina na provokacije i pritisak odgovoriti šutnjom i povlačenjem karakterizirao kao “jednostavno nemoguća”.

“Ako Sjedinjene Države ne pritisnu kočnicu i nastave juriti pogrešnim smjerom, nema tih zaštitnih ograda koje mogu spriječiti izlijetanje, koje će postati sukob i sučeljavanje, i tko će snositi katastrofalne posljedice?” pitao je diplomat.

Podizanje “zaštitnih ograda” kovanica je američkih dužnosnika s kojom opisuju dijelove bilateralnih sporazuma čija je svrha spriječiti eskalaciju napetosti i krizu.

Qin je natjecanje Pekinga i Washingtona oslikao kao olimpijsku utrku.

“Ako jedna strana, umjesto da se fokusira dati najbolje od sebe, uvijek pokušava spotaknuti drugu, čak do te mjere da ona mora ući na paraolimpijadu, tada to nije pošteno natjecanje.”

Šakali i vukovi

Ministar je u gotovo dvosatnoj besjedi žustro branio “diplomaciju vuka ratnika” usvojenu nakon 2020. godine.

“Kad šakali i vukovi blokiraju put, kad nas gladni vukovi napadaju, kineski diplomati moraju plesati s tim vukovima, štititi i braniti naš dom i zemlju,” rekao je.

Također je ponovio da Kina i Rusija otkrivaju nove razine međusobnog štovanja i “bezgraničnog partnerstva” te, bez pojašnjenja, naveo da “nevidljiva ruka” gura eskalaciju rata u Ukrajini jer to “služi pojedinim geopolitičkim agendama”.

Kina do sad nije osudila rusku invaziju na Ukrajinu i drži da je rat provociran širenjem NATO-a, što se podudara s gledištima Moskve.

Qin je rekao da Kina mora unaprjeđivati odnose s Rusijom jer svijet postaje sve turbulentniji. Bliske interakcije predsjednika Xi Jinpinga i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina, nazvao je sidrom dobrosusjedskih odnosa.Povezane vijesti