PolitikaPreporučeno

Kiša ruskih raketa u više od četrdeset ukrajinskih gradova, naselja

Žena ranjena u raketnom napadu na Kijev; Foto: Al Jazeera English/YouTube

Ruske rakete u posljednja su 24 sata udarile više od 40 ukrajinskih naselja i gradova, rekli su u četvrtak dužnosnici nakon što je Opća skupština Ujedinjenih naroda nadmoćno prihvatila rezoluciju koja anektiranje ukrajinskog teritorija proglašava “nezakonitim”.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Zapadnjački saveznici i ratni posrednici istovremeno su ponovili daljnju predanost naoružavanju Ukrajinaca, dok je Rusije opetovala da bi uzdizanje Kijeva u NATO moglo okinuti Treći svjetski rat.

“Kijev je itekako svjestan da bi takav korak značio garantiranu eskalaciju prema Trećem svjetskom ratu,” rekao je u četvrtak zamjenik tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije, Aleksandar Venediktov.

>>>Ruska odmazda za sabotažu Krimskog mosta tutnji Ukrajinom | VIDEO

Ukrajina je zahtjev za ubrzano pristupanje u NATO predala krajem rujna, istog dana u kojem je Kremlj formalno prihvatio rezultate referenduma u četiri istočne ukrajinske oblasti, odnosno proglasio da su Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporožje postali dio Rusije.

Odmazda

Ruske rakete u posljednja su 24 sata udarile više od 40 naselja, dok su ukrajinske zračne snage izvele 32 udara na 25 ruskih ciljeva, rezimirao je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

Gradonačelnik južne luke Nikolajev, Oleksandr Senkevič, na društvenim je mrežama naveo da je grad “masovno granatiran”.

>>>Eksplozija oštetila Krimski most; Danilov: ‘Sretan rođendan, gospodine predsjedniče’

“Pogođena je stambena peterokatnica, gornja su dva kata potpuno uništena, ostalo je ispod ruševina. Spasioci radi na lokaciji,” napisao je.

Rusija je također naciljala naselja u regiji glavnog ukrajinskog grada gdje su u prvim satima četvrtka korištene bespilotne letjelice.

Guverner kijevske oblasti, Oleksij Kuleba, kaže da preliminarne informacije sugeriraju korištenje iranskih “kamikaza dronova”.

>>>Rusija od Sjeverne Koreje kupuje milijune raketa i topničkog streljiva

Valentin Rezničenko, njegov kolega iz Dnjepropetrovske oblasti, navodi da je u novom valu napada oštećeno više od 30 višekatnica i privatnih kuća. Rusi su naciljali i ključnu infrastrukturu u Nikopolu, trećem po veličini gradu u oblasti u kojem je više od 2,000 obitelji ostalo bez električne energije.

“Znak slabosti”

Glavni tajnik NATO-a, Jens Stoltenberg, u reakciji na napade okinute sabotažom Krimskom mosta, izražava uvjerenje da su oni znak slabosti. “Rusija zapravo gubi na bojišnici,” rekao je.

Ukrajina je u velikoj protuofenzivi čiji se glavni dio odigrao početkom rujna vratila kontrolu nad velikim pojasevima teritorija na sjeveroistoku i jugoistoku. Putin je odgovorio djelomičnom mobilizacijom 300,000 rezervista, proglasio aneksiju četiri okupirane oblasti i podsjetio na ruski status najmoćnije nuklearne sile svijeta.

>>>Ukrajinski prodor na jugoistoku, trezvenost i gnjev u Rusiji

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je izjavio kako sumnja da će Putin posegnuti za oružjem usuda.

NATO je istovremeno signalizirao da bi ruski nuklearni udar gotovo izvjesno okinuo “fizički odgovor”.

Zapad je na posljednju eskalaciju odgovorio najavama novog, značajnog snaženja ukrajinskih obrambenih sposobnosti.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (2)

  1. […] je istu četvrt udarila prije tjedan dana u najsnažnijem salvu zračnih i raketnih napada od početka invazije 24. veljače provociranom sabotažom Krimskog mosta koji od Rusije anektiran […]

  2. […] je nakon sabotaže Krimskog mosta i od početka listopada iskusila velebnu i mučnu tuču i ostala bez do 40% energetske […]

Comments are closed.