PolitikaPreporučeno

Kitaroviću status prema odluci koja je službenike i zaposlene MORH-a i OSRH prepoznala kao branitelje

Foto: Hina multimedija/YouTube

Ministarstvo hrvatskih branitelja u ponedjeljak je izvijestilo da je Jakov Kitarović kao djelatnik Ministarstva obrane (MORH) od 1994. do 1996. ostvario status hrvatskog branitelja, ali da nije koristio niti jedno pravo koje proizlazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima.

Ministarstvo je u priopćenju odgovorilo na medijske upite nakon jučerašnje izjave predsjedničke kandidatkinje HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović za N1 televiziju da je njezinom suprugu bio ponuđen status branitelja, jer je u vrijeme rata radio u Ministarstvu obrane, no da je on to odbio.

Uz djelatne vojne osobe status hrvatskog branitelja odlukom ministra obrane iz 1999. godine priznat je i službenicima i namještenicima zaposlenim u MORH-u i OSRH za vrijeme trajanja Domovinskog rata.

Nakon što su iz HSS-a pozvali Grabar-Kitarović da kaže tko je njezinom suprugu Jakovu Kitaroviću ponudio status branitelja, Ministarstvo branitelja je priopćilo da je Jakov Kitarović ostvario taj status kao djelatnik Ministarstva obrane i pripadnik neborbenog sektora u razdoblju od 1994. do 1996. godine.

>>>HSS od predsjednice zatražio da otkrije dilera braniteljskih statusa

Ističu da Kitarović nije koristio niti jedno pravo koje proizlazi iz Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

>>>Smetena, Grabar-Kitarović pozvala birače da na listiću zaokruže broj jedan

Napominju da je Kitarović kao djelatnik MORH-a ostvario status hrvatskog branitelja sukladno tada važećim propisima. Naime, uz djelatne vojne osobe status hrvatskog branitelja odlukom ministra obrane iz 1999. godine priznat je i službenicima i namještenicima zaposlenim u MORH-u i OSRH za vrijeme trajanja Domovinskog rata.