PolitikaPreporučeno

Klimatski ciljevi Europske unije imaju ‘duboke geopolitičke posljedice’ | think-tanks

Ciljevi Europske unije o postizanju klimatske neutralnosti i nulte stope emisija stakleničkih plinova do 2050. godine imat će “duboke geopolitičke posljedice”, uključujući osjetno manje prihode susjeda koji izvoze plin i naftu kakvi su Rusija, Alžir i Libija, rekla su u srijedu iz Europskog sveučilišnog instituta i dva utjecajna think-tanka.

Prema službenim procjenama EU-a, za postizanje klimatskih ciljeva uvoz nafte do 2050. mora pasti za 79%, ispod razina iz 2015. godine. Uvoz plina istovremeno bi se trebao smanjiti za 67%.

>>>HGK i Eurochambres upozoravaju na financijske zahtjeve ambicioznog zelenog plana

EU uvozi većinu fosilnih goriva za svoje energetske potrebe, zbog čega će, kažu stručnjaci, oštri rezovi u narudžbama naštetiti ekonomijama u susjedstvu, gospodarski i politički destabilizirati pojedine zemlje.

“EU se mora probuditi posljedicama svojih odluka na tuđinu,” rekli su istraživači, među kojima su renomirani predstavnici Bruegela i Europskog vijeća za međunarodne odnose.

Izgledno je i da će smanjenje potrošnje fosilnih goriva potisnuti cijene nafte, što će utjecati na velike proizvođače poput Saudijske Arabije iako ona ima slabe trgovinske veze s Unijom.

>>>Siemens i Deutsche Bahn najavili prodor vlakova na vodik

Istraživači su rekli da je nužno osigurati sredstva za pomoć okolnim nacijama kako bi one diversificirale svoja o ugljiku ovisna gospodarstva. To bi, uzgred, pomoglo postizanju globalnih klimatskih ciljeva, ali i EU-u otvorila nova brzorastuća tržišta.

Iako će klimatska politika umanjiti ovisnost Europe o uvozu fosilnih goriva, trustovi umova kažu da će Bruxelles otkriti nove sigurnosne rizike, primjerice, novostvorenu zavisnost o materijalima za proizvodnju električnih baterija.

>>>Rusija traži dominantu, ključnu stratešku ulogu u opskrbi helija

Istraživači su rekli i da bi EU na uvođenju mjera za prekogranično trgovanje ugljikom trebali gurati zajedno sa Sjedinjenim Državama kroz poticaje za postizanje ciljeva, prenosi Reuters.

Comments (1)

  1. […] Klimatski ciljevi Europske unije imaju ‘duboke geopolitičke posljedice&#82… 04/02/2021 […]

Comments are closed.