PolitikaPreporučeno

‘Ključni trenutak’, još jedno upozorenje o ‘neposrednom napadu’ na Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je još jednom ponovio da postoje indicije o neposrednoj ruskoj invaziji na Ukrajinu i sugerirao da su u tijeku napadi pod lažnom zastavom čiji je cilj okidanje rata.

Različiti izvori danas izvještavaju da su komešanja i sporadične razmjene vatre između ukrajinske vojske i proruskih separatista intenzivnije nego uobičajeno.

>>>Borrell: mislim da ne trebamo dramatizirati dok traju pregovori | ruska invazija na Ukrajinu

Rusija je iz zemlje protjerala drugorangiranog diplomata u američkom veleposlanstvu i objavila oštro pismo u kojem Washington optužuje za eskalaciju napetosti i ignoriranje zahtjeva povezanih s njezinom sigurnošću, uključujući zavjet da Ukrajina nikad neće postati članicom Sjevernoatlantskog vojnog saveza, NATO-a.

Reuters navodi da je prosvjedna nota uključivala prijetnju neodređenim “vojno-tehničkim mjerama.”

“U izostanku spremnosti američke strane da se dogovori o čvrstim, pravno obvezujućim jamstvima naše sigurnosti … Rusija će biti prisiljena odgovoriti, uključujući i provedbom vojno-tehničkih mjera,” piše u dokumentu.

Operacije pod lažnom zastavom

“Mi imamo razloga vjerovati da su oni uključeni u operacije pod lažnom zastavom kako bi stvorili izliku za ulazak. Sve indicije koje imamo govore da su oni spremni za ulazak u Ukrajinu i napad na Ukrajinu,” izjavio je Biden novinarima prilikom odlaska iz Bijele kuće.

Njegova administracija o neposrednom napadu govori od početka godine.

Predsjednik je državnom tajniku Antonyju Blinkenu u posljednjem trenutku naložio da odustane od puta na sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u Ukrajini.

“Dokazi na terenu su da se Rusija kreće prema neposrednoj invaziji. Ovo je ključni trenutak,” rekla je američka poslanica u Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield.

>>>Zelenskij najavu neposredne ruske invazije pozdravio ironijom, pozvao na ‘dan jedinstva’

Rusija postojano odbacuje navode da priprema vojnu operaciju i ovog je tjedna započela s premještanjem dijela vojnika iz područja u blizini granice s Ukrajinom. Washington tvrdi da Kremlj ne povlači, već snaži vojnu prisutnost.

“Vidimo da lete u većem broju borbenih i pomoćnih zrakoplova. Vidimo da oštre svoju spremnost u Crnom moru,” rekao je američki ministar obrane Lloyd Austin u sjedištu NATO-a u Bruxellesu. “Vidimo da čak povećavaju zalihe krvi.”

>>>Slavenske burze slave povlačenje ruske vojske s ukrajinskih granica

“Bio sam vojnik prije ne tako dugo vremena i znam iz prve ruke da te stvari ne činiš bez razloga,” dodao je umirovljeni general. “I zasigurno ih ne činiš ako se spremaš na odlazak kući.”

Proturječna izvješća

Reuters bilježi uobičajena proturječja u izjavama službene Ukrajine i proruskih separatista o stanju na crti razdvajanja dok ističe da je neovisna provjera informacija otežana. Objave u ruskim i ukrajinskim medijima i na društvenim mrežama sugeriraju veći broj ozbiljnijih incidenata nego uobičajeno.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva izvještaje o eskalaciji prihvaća s “ozbiljnom zabrinutošću”.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss eskalaciju je nazvala “besramnim pokušajem ruske vlade da lažira povode za invaziju.”

>>>SAD traži alternativne dobavljače plina za EU u slučaju ruske invazije na Ukrajinu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij navodi da su proruske snage ispalile projektil na vrtić. Incident je nazvao “velikom provokacijom.” Ukrajinska policija je objavila videozapis rupu u ciglenom zidu i sobu ispunjenu krhotinama i dječjim igračkama.

Foto: Ministarstvo obrane Ukrajine/Handout

Separatisti tvrde da je ukrajinska strana u posljednjih 24 sata na njihove položaje zapucala četiri puta.

Glavni tajnika NATO-a Jens Stoltenberg još je jednom ponovio “zabrinutost da Rusija pokušava stvoriti izgovor za oružani napad na Ukrajinu.”

>>>‘Želim da me čujete’, rekao je Putin pa zaprijetio nuklearnim ratom | VIDEO

“Oni imaju dovoljno vojnika, dovoljno sposobnosti za lansiranje potpune invazije na Ukrajinu s vrlo malo ili bez vremenskog upozorenja,” rekao je.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] ‘Ključni trenutak’, još jedno upozorenje o ‘neposrednom napadu… 17/02/2022 […]

  2. […] ‘Ključni trenutak’, još jedno upozorenje o ‘neposrednom napadu… 17/02/2022 […]

Comments are closed.