Biznis i ekonomijaPreporučeno

Klub zastupnica: Zakon o doprinosima uništava mikro poduzetnike | VIDEO

Dalija Orešković, Marijana Puljak i Anka Mratk-Taritaš; Foto: Hina multimedija/YouTube

Klub zastupnica Stranke s Imenom i Prezimenom, Pametno i GLAS-a upozorio je u utorak na katastrofalan ishod primjene Zakona o doprinosima, apelirajući da Porezna uprava povuče rješenja kojima od mikro poduzetnika i direktora trgovačkih društava traži plaćanje razlike doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za 2019. godinu.

Zastupnice u priopćenju za javnost podsjećaju da se izmjenama Zakona o doprinosima koje su na snazi su od 1. siječnja prošle godine, direktori i članovi uprava, pa i poduzetnici početnici, primorani plaćati doprinose na puno radno vrijeme, bez obzira rade li manje od toga.

>>>Dolazi do ‘masovnog zatvaranja’ mikropoduzeća, udruge traže izmjene Zakona o doprinosima

“Na štetnost ovog zakona poduzetnici i stručnjaci upozoravali su već nebrojeno puta jer je i u normalnim uvjetima poslovanja poguban za mikro poduzetnike i poduzetnike početnike. Zahvaljujući ovom zakonu, njihove tvrtke danas su, u uvjetima krize, doslovno na izdisaju. Osobe koje su bile prijavljene na pola radnog vremena moraju plaćati doprinose kao da su zaposlene na puno radno vrijeme, što znači da su im se troškovi udvostručili. To se posebno loše odražava na poduzetnike početnike, na žene poduzetnice koje su majke male djece, kao i na direktore čiji je mjesečni prihod manji od 15 tisuća kuna,” rekla je predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak.

Kako je navela, Porezna uprava zbog toga bi trebala povući izdana rješenja i otpisati ta davanja, kao što je učinjeno s doprinosima za vrijeme lockdowna, dok se onima koji su već platili može omogućiti prijeboj s budućim potraživanjima.

Mikro poduzetnici i direktori trgovačkih društava ovih dana primaju rješenja Porezne uprave kojima se od njih traži plaćanje razlike doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za 2019. godinu, zbog čega je Klub zatražio povlačenje rješenja i izmjenu spornog zakona.

“Ako su za očuvanje radnih mjesta poduzetnici ove godine dobili potpore, ako im se otpisuju doprinosi s ciljem da se održe na životu u najkritičnijem razdoblju, nema nikakvog smisla ni koristi da ih se u ovom trenutku tereti za doprinose iz prošle godine. Dugoročno, problem se može riješiti na način da se pitanje doprinosa regulira po zakonskim pravilima koja su vrijedila do stupanja na snagu ovih izmjena. To znači da obveza prijave na puno radno vrijeme, za one koji rade kraće od toga ne bi postojala,” rekla je Puljak.

>>>Most predlaže trogodišnji moratorij na plaćanje doprinosa za mikropoduzetnike

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš podsjetila je da udio mikro poduzetnika u ukupnom broju poduzetnika u Hrvatskoj, prema podacima Fine, iznosi čak 89,9 posto. Prema njezinom mišljenju, set poreznih zakona trebao je obuhvatiti i Zakon o doprinosima.

“Ovako definiran zakon pravi je pokazatelj da se država prema poduzetnicima ponaša kao maćeha, a ne kao majka,” rekla je Mrak Taritaš, najavivši da će, ako ga Vlada ne izmijeni, Klub zastupnica sam pokrenuti zahtjev za izmjenama i dopunama zakona.

“Uvijek se zalažemo da poslodavcima ostane što više novca. Samim time imaju više sredstava za plaće zaposlenika, čime se potiče potrošnja građana, a rezultat se vidi izravno u proračunu,” rekla je Mrak Taritaš.

>>>Male i srednje tvrtke okosnica tržišta rada, realnog sektora: konačni pokazatelji za 2018./DZS

Kako su zaključili iz Kluba, loše odluke i nemogućnost sagledavanja šire slike o stanju i budućnosti poduzetništva, na najgori mogući način odražavali su se na gospodarsku sliku Hrvatske i u normalnim vremenima, kada nitko nije ni mogao predvidjeti pandemiju niti razmjere ekonomske krize koja će nas pogoditi. Cijenu tih loših odluka i tada su plaćali poduzetnici, i to oni najmanji, a sada bi je, zahvaljujući Zakonu o doprinosima i njemu sukladnim rješenjima Porezne uprave, trebali platiti ponovno, i to s takvim “kamatama”, da se neće moći održati na životu, upozorile su zastupnice.