Politika

Kocijančič: jasno je da Kosovo mora suspendirati carine prije nastavka dijaloga

Maja Kocijančič; Foto: Lukasz Kobus

Sasatanak u Berlinu doprinos je i pomoć dijalogu Beograda i Prištine, ali će EU nastaviti posredovati između dviju strana, poručila je u utorak Maja Kocijančič, glasnogovornica europske povjerenice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

“Pozdravljamo svaki angažman na potpori dijalogu posredstvom EU, uključujući i moguće buduće sastanke. Svaki ovakav sastanak je od pomoći i može biti doprinos, ali dijalog je proces u kojem posreduje EU”, rekla je Kocijančič u izjavi dopisniku Radio-televizije Srbije (RTS).

>>>Mogherini: Zapadni Balkan je Europa, započnimo pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Odgovarajući na pitanje je li sastankom u Berlinu došlo do promjene formata u dosadašnjem dijalogu, Kocijančič je naglasila da će Mogherini nastaviti kontakte sa stranama i sudjelovati na sastanku procesa Brdo-Brijuni u Tirani 8. i 9. svibnja.

“Federica Mogherini spremna je organizirati novi sastanak u okviru dijaloga, ali jasno je da Kosovo mora suspendirati carine kako bi brz nastavak dijaloga bio moguć”, rekla je Kocijančič.

Sastanak na vrhu o stabilnosti zapadnog Balkana okončan je u ponedjeljak navečer u Berlinu bez konkretnog dogovora Srbije i Kosova o deblokadi pregovora, ali je dogovoreno da se dijalog o tome nastavi.

“Važan signal”

Ona je, kako navodi RTS, ocijenila da je sastanak u Berlinu bio “važan signal” spremnosti dviju zemalja članica Unije – Francuske i Njemačke, da sa više posvećenosti podupru dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

Kocijančič je upozorila na brojne bilateralne susrete koje je Mogherini imala u Berlinu s političkim vođama regije, tijekom kojih se otvoreno i iskreno razgovaralo o situaciji u regiji.

>>>Pozivi na završetak ‘lutanja balkanskim bespućima’ – summit EBRD-a

U tom je kontekstu – uz potvrdu važnosti regionalne suradnje, dobrosusjedskih odnosa i pomirenja – dogovor iz Prespe između Grčke i Sjeverne Makedonije postavio “povijesni primjer”, ocijenila je Kocijančič.

Sastanak na vrhu o stabilnosti zapadnog Balkana okončan je u ponedjeljak navečer u Berlinu bez konkretnog dogovora Srbije i Kosova o deblokadi pregovora, ali je dogovoreno da se dijalog o tome nastavi.

Razgovori u užem formatu bit će nastavljeni u Parizu 1. ili 2. srpnja, izjavio je za srbijanske medije predsjednik Aleksandar Vučić, istaknuvši kako će trebati uložiti puno dodatnog napora da bi se došlo do rješenja.