PreporučenoTech

Koktel hidroksiklorokina i Sumameda povećava izglede za smrt oboljelih od COVID-19: istraživanje

Kombinacija lijekova koju je američki predsjednik Donald Trump nazvao “izrazito uspješnom” u liječenju bolesti COVID-19 povećava izglede za smrt pacijenata za 27%, sugerira novo istraživanje francuskih znanstvenika.

Studija je promatrala učinke lijeka za malariju hidroksiklorokina, čije korištenje također zagovara brazilski predsjednik Jair Bolsanaro, i zaključila da on nema učinka na stopu smrtnosti od koronavirusa. No, kad su znanstvenici proučili rezultate liječenja koktelom hidroksiklorokina i antibiotika azitromicina (Sumamed) koji su razvili stručnjaci Plive, otkrili su da stopa smrtnosti raste za više od četvrtine.

>>>Od COVID-19 oboljeli brazilski predsjednik ‘jako dobro’ nakon terapije lijekom bez koristi

Trump je u prošlosti inzistirao na iskušavanju spomenutih terapija. “Mnogi liječnici misle da je to ekstremno uspješno, hidroksiklorokin uparen s cinkom i možda s azitromicinom,” rekao je prema citatu Independenta.

“Naši rezultati sugeriraju da nema daljnje potrebe za istraživanje i ocjenjivanje ovih molekula.”

Njegove je riječi odmah pobio savjetnik Bijele kuće za odgovor na epidemiju i vrhunski stručnjak Anthony Fauci, što ga je dovelo u sukob s predsjednikom.

Terapiju hidroksiklorokinom je u prvim stupnjevima epidemije razmatrala i Svjetska zdravstvena organizacija koja je u srpnju ocijenila da je ona neuspješna i naredila prekid kliničkih ispitivanja.

>>>Zaustavljena klinička ispitivanja hidroksiklorokina i lijekova za HIV: WHO/COVID-19

“Već postoji velik broj studija koje su procjenjivale hidroksiklorokin samostalno ili u kombinaciji. U ovoj se fazi čini malo vjerojatnim da ćemo ikada doći do bilo kakvih dokaza o učinkovitosti,” naveli su autori istraživanja objavljenog u žurnalu Clinical Microbiology and Infection. “Naši rezultati sugeriraju da nema daljnje potrebe za istraživanje i ocjenjivanje ovih molekula.”

Znanstvenici su zaključke izveli nakon proučavanja rezultata 29 kliničkih studija koje su prikupile podatke o liječenju 11,932 pacijenata hidroksiklorokinom i 8,081 pacijenta na kojima je iskušan koktel s azitromicinom. U kontrolnoj grupi je bilo 12,930 osoba.

Comments (1)

  1. […] je šteta već počinjena jer je u međuvremenu utvrđeno da terapije nije tek neučinkovita, već može izazvati smrt i oštećenje […]

Comments are closed.