Biznis i ekonomijaPreporučeno

Kolabirao je argentinski pezo, Merval pao za 37%   

Mauricio Macri
Mauricio Macri; Foto: EC

Argentinski pezo je u ponedjeljak izgubio oko 25 posto vrijednosti u odnosu na dolar nakon što su građani na izborima odbacili ekonomsku politiku predsjednika Mauricija Macrija. Merva, najznačajniji indeks burze u Buenos Airesu bilježi pad od fascinantnih 37%.

Podaci Refinitiva pokazuju da Argentina sličan šok koji je istovremeno potukao dionice, obveznice i pezo nije iskusila od bankrota i ekonomske krize u 2001. godini, navodi Reuters.

I dopisnik BBC-ja za Južnu Ameriku, Daniel Gallas, kaže da je “rastapanje tržišta” bez presedana čak i za naciju naviklu na ekonomske nevolje.

Investitori bježe od Argentine jer su ocijenili da predsjednik Mauricio Macri nema izglede dobiti dolazeće izbore u listopadu. Ako izgubi, to će označiti kraj neoliberalnih politika koje upareno s mjerama štednje traže zajmodavci, uključujući i Međunarodni monetarni fond.

>>>Velike brige, strah na Wall Streetu

Macri je na konferenciji za medije u ponedjeljak rekao da reakcija investitora pokazuje kako oni nemaju povjerenja u oporbu i ‘Kirchnerismo’, ekonomsku politiku lijevih populista.

“Ovo (urušavanje tržišta) je tek mala demonstracija što se može dogoditi,” rekao je.

Kandidat populističke ljevice, Alberto Fernandez, u nedjelju je u prvom krugu predsjedničkih izbora osigurao 47.7% glasova, a Macri 32.1%. Fernandez je rekao da će odbaciti mjere štednje i ekonomiju pokušati reanimirati monetarnim i fiskalnim poticajima.

>>>Argentinci očekuju godišnju inflaciju od 36 posto

Međunarodni monetarni fond je Argentini u zamjenu za “strukturne reforme” odobrio kredit od 57 milijardi dolara.

 Merval
Pad Mervala, 12. kolovoz 2019.