PolitikaPreporučeno

Kolakušić o sucima u politici: Sloboda govora je sloboda svakog od nas

Grupa birača s nositeljem kandidacijske liste Mislavom Kolakušićem u utorak je Državnom izbornom povjerenstvu predala listu za izbor članova u Europski parlament (EP), a Kolakušić je građane pozvao da izađu na izbore inače postaju “sudionici u korupciji i nestajanju hrvatske imovine”.

Nakon predaje liste Kolakušić, inače sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, izvijestio je novinare da su predali potpise 20.576 građana pa, sukladno tomu, “jedini imaju legitimitet građana da nastupe na ovim izborima”. Činjenicu da će na izbore moći izaći 40 stranaka koje nisu morale skupljati potpise nazvao je “nakaradnim cirkusom”.

>>>VIDEO: Kolakušić najavio kandidaturu za predsjednika RH

“Dok se ne promijeni izborni sustav i dok nećemo imati da svaka stranka mora skupiti potpise nećemo imati demokraciju. Građani moraju shvatiti da sve ovisi o njima. Onaj tko ne izađe na ove izbore neće imati nikakvo pravo više govoriti ništa. On je sudionik u korupciji, nestajanju naše imovine, rasprodaji poljoprivrednih zemljišta, odlasku naših voda i svega ostalog”, rekao je.

Poruka građanima je – izađite, to je vaša dužnost, ne možete se praviti da se politika vas ne tiče, apelirao je Kolakušić.

Ističe da politika kroji zakone koji utječu na život svih. “Vi morate odrediti tko će na ovim izborima predvoditi promjene i dati mu mandat. Ovo su najvažniji izbori koji će pokazati žele li građani promjene ili žele da sve ostane isto”, upozorio je.

“Poruka građanima je – izađite, to je vaša dužnost, ne možete se praviti da se politika vas ne tiče,”

Na pitanje je li u redu da se kandidira na izborima s obzirom da je aktivni sudac Kolakušić je uzvratio da je Zakon o izborima za Europski parlament jedan od rijetkih zakona koji je usklađen s europskom praksom, a propisuje da će mu mandat suca prestati kad bude izabran na dužnost zastupnika u EP.

>>>Kolakušić: ja ću preuzeti poziciju ministra pravosuđa i policije i bit ću volonter premijer

Primjedbe na to što se kao sudac bavi politikom Kolakušić je popratio komentarom da “imamo samo dva dokazana političara u pravosuđu”.

“To su Ivan Turudić, koji je bio pomoćnik ministra pravosuđa u Vladi HDZ-a, i Đuro Sessa, koji je bio u konzularnom odjelu u Australiji. To su jedina dva političara jer su obnašali dužnosti. Sloboda govora je sloboda svakog od nas”, kaže Kolakušić.