PolitikaPreporučeno

Kolakušić u Parlamentu: EMA je ugrozila milijune ljudi, učinkovitost cjepiva je 0.5% | VIDEO

Mislav Kolakušić; Foto: Riccardo Pareggiani/EP

Na YouTubeu drugi dan zaredom trendira videozapis neovisnog hrvatskog europarlamentarca i covid skeptika Mislava Kolakušića u kojem on iznosi niz tvrdnji o učinkovitosti cjepiva protiv koronavirusa i ugrožavanju života i zdravlja građana. Zapis je u dva dana pogledalo gotovo 100,000 ljudi.

>>>Kako ste mogli izabrati Kolakušića?

Grabancijaš čitatelje dobronamjerno upozorava da input zastupnika uzmu sa zdravom dozom informativno-znanstvene skepse. U isticanju očitoga, iz izrečene generalizacije, ili radije dezinformacije, ne može se zaključiti misli li Kolakušić na učinkovitost mRNK ili adeno cjepiva. On za svoj izlet ne nudi baš nikakve reference, stoga je nejasno o čemu lupeta.

Inače, u kliničkim ispitivanjima različitih kandidata za cjepivo protiv bolesti COVID-19 trenutačno sudjeluju stotine tisuća pojedinaca širom svijeta, brojna su nova istraživanja neposredna ili predložena.

Dosadašnje placebo studije sugeriraju veću ili manju učinkovitost cjepiva. Primjerice, u od Pfizera sponzoriranom i neovisno recenziranom istraživanju o sigurnosti i učinkovitosti mRNK cjepiva BNT162b2 objavljenom u The New England Journal of Medicine sudjelovalo je 43,548 dobrovoljaca od kojih je 43,448 primilo injekciju: 21,720 sudionika je dobilo cjepivo BNT162b2, a 21,728 placebo.

>>>Covid sije smrt u siromašnoj i napaćenoj ruralnoj Indiji – u 24 sata 412,262 zaraza, 3980 mrtvih

U najmanje sedam dana nakon primanja druge doze, od covida je oboljelo 8 primatelja cjepiva i 162 primatelja placeba. Sličan je trend uočljiv i u drugim recenziranim istraživanjima, uključujući ona pod državnim/regulatornim sponzorstvom.

Grabancijaš ne želi zadirati u misaoni proces i/ili metodologiju s kojim je hrvatski zastupnik došao do zaključka da je učinkovitost nekog i/ili svih cjepiva 0.5%, ali primjećuje da njegova izjava podsjeća na “cjepiva su placebo” (Fact check/Reuters) teoriju zavjera koja je na društvenim mrežama bila popularna u siječnju ove godine.

Pratite nas na Google vijestima