Politika

Kolakušić ulazi u EP – HDZ-u 4, SDP-u 3 mandata: izlazne ankete

Mislav Kolakušić; Foto: antikorupcija.hr

Prema izlaznim anketama najviše glasova na izborima za Europski parlament dobio je HDZ (23,43 posto) što bi mu donijelo četiri mandata, slijedi SDP s 18,38 posto ili tri mandata, a po jedan mandat osvajaju Nezavisna lista Mislava Kolakušića (8,20 posto), Suverenisti (6,43 posto), Živi zid (6,25 posto) i Amsterdamska koalicija (5,59 posto).

Prema izlaznim anketama prag prelaze i Neovisni za Hrvatsku (5,09 posto).

Ressler: ostvarit ćemo zacrtani cilj od pet mandata

Nositelj HDZ-ove liste za izbore za Europski parlament Karlo Ressler rekao je u nedjelju, nakon objave rezultata prvih izlaznih anketa, kako očekuje da će njegova stranka do kraja večeri ostvariti zacrtani cilj – pet mandata u Europskom parlamentu.

“Pratimo prve rezultate koje će nam dolaziti, ali i prve prave rezultate, a ne izlazne ankete jer su one i ranije bile dosta nenaklonjene HDZ-u. Uvjeren sam da ćemo do kraja večeri uspjeti ostvariti ono što smo si zacrtali kao cilj – da HDZ u Europskom parlamentu ima pet zastupnika”, rekao je Ressler komentirajući prve izlazne ankete po kojima HDZ osvaja četiri mandata.

Dodao je kako se radi o prvim izlaznim anketama, a prve rezultate očekuju oko 23 sata.

Istaknuo je kako su vodili pozitivnu kampanju, a odjeci s terena su, kako je rekao, dosta pozitivni za provedenu kampanju u proteklih 30 dana, ali isto tako i za današnji dan.

Osvajanje pet mandata očekuje i Tomislav Sokol, treći na listi za Europski parlament. “Vjerujem da će službeni rezultati biti na kraju takvi da ćemo osvojiti pet mandata”, kazao je.

Živi zid će se o izbornim rezultatima očitovati na svojoj web stranici

Politička stranka Živi zid objavila je na facebook stranici u nedjelju navečer kako će izjave o rezultatima europarlamentarnih izbora prenositi na svojoj stranici, kao što su prenosili i sve konferencije u dugačkoj predizbornoj kampanji.

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić u izjavi za Hinu rekao je kako Živi zid nema organiziran doček izbornih rezultata kao ni izborni stožer i da za danas nisu predvidjeli izjave za medije. Na novinarski upit kada će se moći dobiti izjava za medije, Lukanić je ponovio kako to neće biti danas, a ako se nešto promijeni da će mediji biti obaviješteni.

Prema prvim izlaznim anketama, Živi zid je na svojim prvim izborima za Europski parlament osvojio 6,25 posto glasova, odnosno jedan mandat.

Lukanić je u petak najavio kako će u izbornoj noći stanačko čelništvo obilaziti štandove na kojima se na inicijativu Živog zida “Uzmite novac strankama” prikupljaju  potpisi za  raspisivanje referenduma da se političke stranke ne financiraju iz državnog proračuna, no ne može precizirati kada će i na kojem štandu biti.

Iz Živog zida su se na facebook stranici ironično osvrnuli na medijsko praćenje njihove izborne kampanje navodeći kako su naprosto zaključili da zajedno s novinarima ne mogu biti dulje od 10 minuta u zajedničkom prostoru.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima