Biznis i ekonomija

Kolar zatražio hitan sastanak s ministrom Horvatom | obnova od potresa u Zagorju

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar i ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damir Vanđelić izrazili su u utorak nezadovoljstvo brzinom obnove potresom stradalih područja u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Nakon sastanka, održanog u utorak u Termama Jezerčici kod Donje Stubice, Kolar je istaknuo kako je to njihov peti sastanak te da nije ni sretan ni zadovoljan brzinom obnove.

>>>Kolar pozvao ministre na realizaciju 400 milijuna kuna investicija u Zagorju

“Imali smo stvarno puno razumijevanja i imamo i dalje puno razumijevanja prema ministarstvu na kojem je veliki pritisak. Nemoguće da se na sjednici Upravnog vijeća ne donese odluka o raspisivanju natječaja za privremeni smještaj. Moramo preuzeti odgovornost za to, a to je odgovornost osnivača, Vlade, Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije”, rekao je Kolar i dodao kako traže hitan sastanak s ministrom Horvatom.

Istaknuo je i svoja očekivanja o budućem tijeku obnove.

“Ono što želim i što očekujem jest da idući mjesec počnemo uklanjati prve objekte na području Gornje i Donje Stubice za koje znamo da se moraju srušiti i maknuti kako bi se počele graditi nove kuće i kako bismo mogli reći ljudima kada će se vratiti u svoje domove”, istaknuo je Kolar.

>>>Plenković, Dobroslavić i Franković podcrtali naklonost Vlade HDZ-u | lokalni izbori

Idući sastanak održat će se 29. lipnja, najavio je Kolar i dodao kako očekuje da će nakon njega svoje sugrađane izvijestiti o puno boljim rezultatima od današnjih.

Velik posao

Direktor Fonda Vanđelić, koji također nije zadovoljan brzinom obnove, istaknuo je kako se za sklapanje ugovora za privremene smještaje čeka odluka Upravnog vijeća. “Nadamo se da će to biti u sljedećih sedam dana”, najavio je Vanđelić.

Izaslanik ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Davor Oršanić složio se sa županom Kolarom, koji je rekao kako je pred njima velik posao.

“Uvjeravam vas da će svi građani koji su stradali u ovom potresu biti zbrinuti, objekti će biti sanirani od posljedica tih potresa, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru”, rekao je Oršanić.

>>>Plenković: Vlada će Cappelliju pomoći da napravi promjenu u PGŽ

Na području grada Donje Stubice pregledano je 46 objekata koji će biti uneseni u bazu, istaknuo je gradonačelnik Nikola Gospočić.

Na području općine Gornje Stubice, podsjetio je načelnik Jasmin Krizmanić, od posljednjeg sastanka pregledano je 50 novih objekata.

“Krapinsko-zagorska županija, odnosno naše tri općine dobile su na raspolaganje jedan mobilni objekt za privremeni smještaj. S obzirom na to da je Gornja Stubica najviše nastradala u potresu, dogovorili smo se da to vozilo prvo dođe u Gornju Stubicu i ovih dana očekujemo dolazak tog mobilnog objekta”, istaknuo je Krizmanić.