Biznis i ekonomija

Kolovoska inflacija zaziva stezanje monetarne politike, ljulja Wall Street

Nakon četiri dana propinjanja američki su burzovni indeksi u utorak oštro pali nakon neočekivanog propinjanja inflacije u kolovozu, što je na tržištima prihvaćeno kao garancija daljnjeg stezanja monetarne politike Federalnih rezervi i povećanja glavne kamatne stope za 75 baznih bodova (0.7%) treći put zaredom.

>>>ECB trznuo uzde, inflaciju pretpostavio recesiji | monetarna politika

Referentna S&P 500 burza na statistiku je u prvim satima trgovanja reagirala posrtanjem za 3.1%.

Indeks Russell 2000, na kojem se mešetari malim i srednjim tvrtkama, pao je za 2.5%.

Ministarstvo rada u utorak je izvijestilo da se Indeks potrošačkih cijena (CPI) u kolovozu s mjeseca na mjesec povećao za 0.1%, nasuprot očekivanju da će pritisak posustati za istu vrijednost (-0.1%).

Zagrijana jezgra, ukorjenjivanje pritiska

Od središnjih bankara pažljivo motrena inflatorna jezgra, iz koje su isključene nepostojane cijene hrane i energije, također se zagrijala snažnije od očekivanja, s 5.9% u srpnju na 6.3% u kolovozu.

Rast temeljne inflacije sugerira ukorjenjivanje inflatornih pritisaka.

>>>U kolovozu nastavljena serija rušilačkih rekorda inflacije u europodručju

“Dugoročno gledište ovdje je prilično jasno, da je monetarna politika vrlo tup instrument i svatko tko je mislio da će se inflacija početi vrtjeti samo zato što je Fed nekoliko puta skočio prilično je neupućen u način na koji ekonomija funkcionira,” komentirao je Doug Fincher, upravitelj portfelja u Ionic Capital Managementu.

I/ili

Fed je prošlog tjedna još jednom podsjetio da će cijenu zaduživanja povećavati dok inflacija i/ili tržište rada ne popuste.

>>>Jarosna inflacija natjerala Fed na snažno kočenje, koketiranje s recesijom

Inflacija je u posljednjim mjesecima postojano na najvišim razinama u posljednjih četrdesetak godina i daleko od ciljane i priželjkivane stope od 2% u srednjem roku.

>>>Powell najavio bol, burze zavio u crveno

Tržišta novca sada vide 81% šanse za povećanje kamata za 75 temeljnih bodova i 19% šanse za korekciju od 100 bodova. Očekivanja su da će stopa nastaviti rasti u 2023. godini i do ožujka segnuti na 4.28%.

Upravu Feda sljedeće vijećanje očekuje 20.-21. rujna.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters