Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija gura zabranu motora s unutarnjim izgaranjem s 1. siječnjem 2026., industrija ‘nervozna’

Motor Ferrarija; Foto: David Jewiss/Pixabay

Predstavnici europske automobilske industrije tvrde da novi prijedlog Europske komisije o emisijama štetnih plinova podrazumijeva zabranu motora s unutarnjim izgaranjem od 2025. godine.

Iako krojači politika još uvijek raspravljaju o detaljima “Euro 7” standarda, njemačko Udruženje strojarske industrije (VDMA), najveće industrijsko udruženje u Europi, već zvoni na uzbunu i planove karakterizira kao preuranjene, a ciljeve kao nedostižne.

>>>‘Cutting edge’ tranzicija pomorske putničke flote

“Planirana obveza da nova vozila u Europi efektivno moraju biti bez emisija nakon 2025. godine bila bi ekološka, ekonomska i tehnološka aberacija,” ocijenili su u izjavi za EURACTIV iz VDMA čiji dionici drže da će uvođenje e-goriva produljiti vijek motora na unutarnje izgaranje i pomoći u postizanju ambicioznih klimatskih i ekoloških ciljeva Europske komisije.

E-goriva, poput tekućeg vodika, predstavljaju zelenu alternativu fosilnim parnjacima, no takve su sintetičke tvorevine još uvijek skupe i zahtijevaju velike količine obnovljive energije kako bi se proizvele u skladu s težnjama prema ugljičnoj neutralnosti.

“Puno nervoze”

Frans Timmermans, potpredsjednik Europske komisije zadužen za Zeleni plan, kaže da će konačna pravila oblikovati dijalog s predstavnicima autoindustrije, ali da pritom neće zazirati od “teških pitanja i teških odluka.”

“Vi znate da automobilska industrija kreće s tvrdnjama kako je nešto nemoguće da bi na kraju udovoljila zahtjevima,” rekao je europski šef za klimatska pitanja u studenom prošle godine. “Ali ja to neću uzeti kao predložak za moje pregovore jer mi moramo slušati, mi moramo čuti njihove argumente,” dodao je.

>>>Airbus predstavio budućnost industrije, tri koncepta zrakoplova na vodik | ZEROe | FOTO

Timmermans je u dosadašnjim razgovorima prepoznao ključnu ulogu proizvođača automobila za europsku ekonomiju, ali nije pokazao previše volje za ustupcima ili kompromisom oko elektrifikacije osobnih vozila ili korištenja vodika za teški transport. “Znam da postoji puno nervoze. Mi ćemo imati ovaj dijalog s industrijom, no ne možemo čekati do 2029. godine za daljnje smanjenje naših emisija.”

EURACTIV, koji se našao u posjedu nacrta prijedloga, piše da on proizvođače s 1. siječnjem 2026. godine obvezuje na nultu stopu CO2 emisija.

Nerealni, nedostižni ciljevi

Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) kaže kako “nema dokaza” da je skica Komisije tehnološki izvediva, navodeći zahtjevne ili ekstremne uvjete vožnje tijekom zime ili na uzbrdici.

U praksi, to znači da će “inženjerski ciljevi proizvođača biti značajno manji od propisanih granica,” rekli su iz udruženja. “Umjesto najava zabrane motora s unutarnjim izgaranjem u kratkom roku, potrebna nam je žurna i snažna politička predanost stvaranju uvjeta za tranziciju prema mobilnosti s nultim emisijama – poput infrastrukture za punjene i subvencija.”

>>>Europska investicijska banka: plin je gotov

CCFA, grupa koja predstavlja interese francuskih proizvođača automobila, također je izrazila zabrinutost zbog nacrta, iako očekuje da on neće zaživjeti u aktualnom obliku.

“Prvi prijedlozi traže smanjene emisija od 60% do 80%, što nije nimalo realno. To je izuzetno složen cilj za postizanje kad govorimo o ne-električnim vozilima,” rekla je predstavnica CCFA za odnose s medijima, Laure De Servigny. “Rješenje za smanjenje i postupno ukidanje emisija je u korištenju čistih energija, poput bio goriva. Druga je soulucija prodaja isključivo električnih i hibridnih vozila, no nisam sigurna da će potrošači to prihvatiti s odobravanjem te se odlučiti na kupnju,” dodala je.

Generalni, žestok otpor njemačke autoindustrije

Prijedlog su još odrješitije odbacili predstavnici Njemačkog udruženja automobilske industrije (VDA).

“Preuranjeno okončanje motora s unutarnjim izgaranjem otežava, poskupljuje i odgađa golemi transformacijski izazov s kojim naše kompanije – proizvođači i dobavljači – moraju ovladati kako bi nastavili biti svjetski lideri u ovom području,” rekla je predsjednica VDA, Hildegard Müller. “Kraj motora s unutarnjim izgaranjem do 2025. godine nikako ne dolazi u obzir! Motor s unutarnjim izgaranjem još dugo će igrati glavnu ulogu.”

>>>Komisija predložila modernizaciju zakonodavstva o baterijama | Zeleni plan

Protivljenje prijedlogu izrazili su i predstavnici BMW-a i Mercedes-Benza koji drže da je elektrifikacija neizbježna, no da za postizanje ciljeva treba više vremena. Iz Volkswagena su dodali da Euro 7 pravila u sadašnjem obliku podrazumijevaju poskupljenje vozila.

Europska komisija istovremeno ističe da rok za finalizaciju novog standarda završava s krajem godine i da procjene mogućih rješenje nisu zaključene. Iz izvršnog tijela su signalizirali traženje balansa između zadržavanja industrijske konkurentnosti, zaštite zdravlja i okoliša.

“Komisija pažljivo procjenjuje različite scenarije ograničenja emisija te će uravnotežiti omjere smanjenja s troškovima potrebnim za njihovo postizanje,” rekao je dužnosnik Komisije za EURACTIV.