Biznis i ekonomija

Komisija i Lider najavljuju odgovore na pitanja o euru našem svagdašnjem | konferencija

Direktorica Lider medije Bojana Božanić; Foto: HUP/Handout

Euro je zajednička valuta Unije nastao s ciljem uspješnijeg iskorištavanja svih prednosti jedinstvenog tržišta Europske unije, uz slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala. Europodručje podrazumijeva manju izloženost valutnom riziku i stabilnost cijena te bolju integraciju financijskih tržišta. Istovremeno pridonosi gospodarskom rastu, snažnijim investicijama i posljedično dinamičnijem tržištu rada s otvaranjem novih poslova i radnih mjesta.

>>>Suverenisti upozorili na osiromašenje već siromašne nacije | referendum o euru

Hrvatska je u srpnju 2020. godine ušla u Europski tečajni mehanizam II (ERM II) i obvezala se na provedbu dodatnih reformskih mjera u tu svrhu.

Što očekuje tvrtke i građane uvođenjem eura u hrvatsku svakodnevicu, koje su pogodnosti a koje su strukturne reforme i tehničke te operativne pripreme koje Hrvatska treba provesti, neka su od pitanja na koja će sugovornici konferencije odgovoriti.

>>>Plenković: cilj je da se sve pripremi za uvođenje eura 1. siječnja 2023. godine | Changeover plan

Izvršni potpredsjednik Europske komisije zadužen gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis, zajedno s drugim predstavnicima Europske komisije i predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske narodne banke, poslovnog sektora i drugi stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva osvrnut će se na očekivanja za poslovnu zajednicu i građane.

>>>ECB potvrdio ulazak RH u ERM-2, izravni nadzor značajnih hrvatskih institucija

Program konferencije nalazi se na sljedećoj poveznici: https://lider.events/hrvatska-na-putu-za-euro/program/ a prijave za online praćenje konferencije su i dalje otvorene i dostupne na linku https://lider.events/hrvatska-na-putu-za-euro/prijava/.

Comments (1)

  1. […] Komisija i Lider najavljuju odgovore na pitanja o euru našem svagdašnjem | konfe… 08/09/2021 […]

Comments are closed.