Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija isporučila prvu od 9 milijardi eura pomoći Ukrajini  

Valdis Dombrovskis; Foto: Bogdan Hoyaux/EC

Europska komisija danas je u ime EU-a isplatila 500 milijuna EUR makrofinancijske pomoći Ukrajini; radi se o prvoj polovici iznosa koji ukupno iznosi 1 milijardu EUR, dok će drugi obrok – dodatnih 500 milijuna EUR – biti isplaćen sutra, 2. kolovoza. Odluku o ovoj novoj izvanrednoj makrofinancijskoj pomoći Europski parlament i Vijeće donijeli su u srpnju 2022., a njome se podupire makroekonomska stabilnost i opća otpornost Ukrajine u kontekstu ruske vojne agresije i iz nje proizašlih gospodarskih izazova.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana, izjavio je: “Ova isplata u iznosu od 1 milijarde EUR prvi je dio našeg paketa makrofinancijske pomoći vrijednog 9 milijardi eura kako bi se Ukrajini pomoglo da ispuni svoje hitne financijske potrebe uzrokovane brutalnim ruskim ratom. Istodobno blisko surađujemo s državama članicama EU-a i našim međunarodnim partnerima na sljedećim koracima ka dugoročnoj obnovi Ukrajine. EU će pružati svu potrebnu političku, financijsku, vojnu i humanitarnu potporu kako bi se Ukrajini i njezinu narodu pomoglo u suočavanju s kontinuiranom nezakonitom ruskom agresijom, onoliko dugo koliko to bude potrebno.”  

Ova isplata dopuna je potpori koja je već pružena Ukrajini, uključujući zajam makrofinancijske pomoći za hitne slučajeve u iznosu od 1,2 milijarde EUR isplaćen u prvoj polovini godine. Ukupna makrofinancijska pomoć EU-a Ukrajini od početka rata iznosi 2,2 milijarde EUR.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here