Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija nezasitnim telekomima ograničila cijene za naplatu poziva i SMS-a unutar EU

Od 15. svibnja za sve će međunarodne pozive i SMS poruke unutar EU-a vrijediti nova ograničenja cijena. Potrošači će pozive iz svoje zemlje prema drugim zemljama EU-a plaćati najviše 19 centi po minuti (+ PDV), a SMS poruke najviše 6 centi po poruci (+ PDV).

Ta nova ograničenja cijena međunarodnih poziva i SMS poruka unutar EU-a, nakon što su u lipnju 2017. ukinute naknade za roaming, dio su reforme telekomunikacijskih propisa na razini EU-a kojom se želi poboljšati koordiniranost elektroničkih komunikacija i ojačati uloga Tijela europskih regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC).

Budući da su u lipnju 2017. ukinute i naknade za roaming, Europljani su sad potpuno zaštićeni od neugodnih iznenađenja na telefonskim računima bez obzira na to telefoniraju li iz svoje zemlje ili iz inozemstva.

Potpredsjednik Komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip izjavio je: „Ograničenje cijene poziva unutar EU-a konkretan je primjer koristi koje građani imaju od jedinstvenog digitalnog tržišta u svakodnevnom životu. Zapravo, stvaranjem jedinstvenog digitalnog tržišta omogućeno nam je 35 novih digitalnih prava i sloboda. Nova će telekomunikacijska pravila općenito pomoći da EU zadovolji sve veće potrebe Europljana za povezivanjem i povećati konkurentnost EU-a.”

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel rekla je: “Nakon što je 2017. ukinuo naknade za roaming, EU sad poduzima korake protiv pretjeranih naknada za prekogranične pozive iz domovine. Zahvaljujući tim dvjema mjerama europski su potrošači zaštićeni od neugodnih iznenađenja na telefonskim računima bez obzira na to koji europski broj zvali, kod kuće ili u inozemstvu. To je jedno od mnogih konkretnih postignuća jedinstvenog digitalnog tržišta.”

U prosjeku trostruko niže cijene

Uvođenjem novih pravila za međunarodne pozive nestaju dosadašnje velike razlike u cijenama među državama članicama. Standardna cijena poziva u fiksnoj ili mobilnoj mreži unutar EU-a u prosjeku je bila trostruko viša od cijene domaćeg poziva, a SMS poruka unutar EU-a više nego dvostruko skuplja od domaće. Ima slučajeva da je standardna cijena poziva unutar EU-a čak deset puta viša od standardne cijene domaćih poziva.

Prema novoj Eurobarometrovoj anketi o međunarodnim pozivima, od deset anketiranih osoba četiri su (42 %) u zadnjih mjesec dana kontaktirale s nekime u drugoj zemlji EU-a, a 26 % anketiranih komuniciralo je s osobama u drugim zemljama EU-a fiksnim ili mobilnim telefonom ili SMS porukama.

Telekomunikacijski operateri u EU-u dužni su obavijestiti korisnike o novim ograničenjima cijena. Od 15. svibnja ta će se pravila primjenjivati u svih 28 zemalja EU-a, a nedugo zatim i u Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu.

Cijena se ograničava samo za osobnu upotrebu, tj. za privatne korisnike. Ograničenje se ne odnosi na poslovne korisnike jer im određeni pružatelji usluga nude veoma atraktivne posebne ponude, piše u priopćenju Europske komisije.

Kontekst

Novi telekomunikacijski propisi otvaraju vrata većim ulaganjima u veoma brze veze i nesmetanom uvođenju tehnologije 5G u EU-u.

>>>Globalni (dez)informacijsko-ekonomski rat pete generacije: 5G

Europski zakonik elektroničkih komunikacija (EECC) i Uredba o BEREC-u stupili su na snagu u prosincu 2018. Zakonik se u nacionalne propise mora prenijeti do kraja 2020., no Uredba o BERECU-u ima različite rokove primjene. Ograničenje cijene međunarodnih poziva prvo je pravilo koje stupa na snagu na temelju novih telekomunikacijskih propisa.

Dodatne informacije

Pitanja i odgovori: međunarodni pozivi u EU-u

Anketa Eurobarometra o pozivima unutar EU-a

Priopćenje za medije: dogovor o izmjenama propisa EU-a o telekomunikacijama

Pitanja i odgovori: Propisi EU-a o telekomunikacijama

Informativni članak: Jedinstveno digitalno tržište od kojeg će koristi imati svi Europljani  

Zakonodavni akti