PreporučenoTech

Komisija odobrila europsko financiranje širokopojasnog interneta nove generacije u Hrvatskoj

Elisa Ferreira; Foto: Aurore Martignoni/EC

Europska komisija je odobrila u srijedu ulaganje iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu većem od 86 milijuna eura za proširenje širokopojasne infrastrukture nove generacije u Hrvatskoj.

Ova investicija osigurat će ruralnim i prigradskim naseljima pristup brzim internetskim uslugama.

>>>19% kućanstava bez neta, rast web trgovine i drugi ICT trendovi u 2019.: prvi rezultati/DZS

“Svi Europljani trebaju imati stabilan i brz pristup internetskim uslugama. To se pokazalo još važnijim u kontekstu pandemije koronavirusa, kada su brojne digitalne aktivnosti prešle u puni ‘online’ format. Pridonoseći dokidaju digitalne podjele između ruralnog i urbanog stanovništva, ovaj će projekt otvoriti nove mogućnosti i potaknuti hrvatski socijalno-ekonomski razvoj”, izjavila je povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira.

Komisija navodi da će pristup internetu velike brzine potaknuti rast poslovanja, proširiti poslovni potencijal i poboljšati produktivnost i konkurentnost.  To je posebno važno za obrte u ruralnim područjima i mikro-poduzeća, koje će pristupiti novim tržištima i imati koristi od e-usluga. Također, vlada će moći proširiti e-usluge i sustave digitalnog obrazovanja, uključujući učenje na daljinu, navodi Komisija.

Prema strategiji hrvatske vlade za razvoj širokopojasnog pristupa, razvoj usluga širokopojasnog pristupa internetu, brzinama većim od 30 Mbit/s, jedan je od preduvjeta razvoja suvremenog gospodarstva.

>>>Europski novac isporučuje ultrabrzi, 100 Mbit/s net na području Gospića, Otočca i Korenice

U strategiji se stavlja naglasak i na potrebu osiguranja dostupnosti širokopojasnog pristupa s brzinama većim od 100 Mbit/s, kako bi razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa pratio i razvoj usluga i aplikacija kojima su, za nesmetani rad, potrebne brzine širokopojasnog pristupa veće od 100 Mbit/s, što uključuje i simetričnost pristupnih brzina.