Biznis i ekonomijaPreporučeno

Komisija odobrila potporu za restrukturiranje – preuzimanje Đuro Đaković d.d.

Ilustracija

Europska komisija odobrila je u skladu s propisima EU-a o državnim potporama planove Republike Hrvatske da strojarskoj grupaciji Đuro Đaković d.d. dodijeli potporu za restrukturiranje u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura (430,6 milijuna kuna).

>>>Društvo Đuro Đaković industrijska rješenja podnijelo zahtjev za predstečajni postupak

Tom mjerom grupaciji će se omogućiti da financira plan restrukturiranja i da uz potporu privatnog ulagača, konzorcija čeških društava DD Acquisition, ponovno uspostavi dugoročnu održivost. Hrvatska je dostavila plan restrukturiranja i obavijestila Komisiju o svojim planovima da grupaciji dodijeli potporu za restrukturiranje.

Planirana potpora za restrukturiranje pružit će se u obliku zamjene duga za vlasnički udio i jamstva za potencijalna buduća komercijalna potraživanja u ukupnom iznosu od 57,4 milijuna eura. Planom restrukturiranja predviđeno je i da privatni ulagač, tj. konzorcij čeških društava koja posluju u istom sektoru, DD Acquisition, sudjeluje u povećanju temeljnog kapitala novčanim doprinosima i doprinosima u naravi u iznosu od otprilike 64 milijuna eura.

>>>Plenković zadovoljan jamstvom i prvom injekcijom novca za Đuro Đaković Grupu: VIDEO

Nakon povećanja kapitala novi ulagač postat će većinski dioničar grupacije Đuro Đaković, koji će novčanim sredstvima i sinergijama te svojim iskustvom i poznavanjem tržišta poduprijeti različite aspekte restrukturiranja.

Komisija je plan restrukturiranja koji je dostavila Hrvatska i potporu za restrukturiranje ocijenila u skladu sa svojim Smjernicama Komisije o potporama za sanaciju i restrukturiranje.

>>>Program restrukturiranja Đuro Đaković Grupe d.d. označen stupnjem tajnosti ‘povjerljivo’ | Vlada

Komisija je na temelju toga i na temelju plana restrukturiranja koji je Hrvatska dostavila za tu grupaciju zaključila da je potpora za restrukturiranje grupacije Đuro Đaković u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama (više).

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima