PreporučenoTech

Komisija odobrila ‘sezonsko’ cjepivo protiv COVID-19

Europska komisija u petak je po preporukama europskih regulatora, Europske agencije za lijekova (EMA), odobrila primjenu osvježenog cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizer/BioNTecha.

Prema tvrdnjama farmaceuta, nova inačica cjepiva na tržištu dostupnog s nazivom Comirnaty, cilja trenutno dominantni XBB.1.5 soj Omikrona.

Uobičajeno, podaci o učinkovitost cjepiva izvan tvrdnji proizvođača i regulatora, odnosno na temelju neovisnih istraživanja, neposredno su nepostojeći.

EMA je u srijedu rekao da je njegovo vijeće za ljudske lijekove (CHMP) osvježeno cjepivo preporučilo za djecu staru od šest mjeseci do četiri godine.

>>>Velika laž o učinkovitosti cjepiva u priječenju zaraze trese web | #PfizerGate

Vijeće je reklo da najmlađi, ovisno o prijašnjoj imunizaciji i/ili prebolijevanju bolesti, mogu primiti ukupno tri doze.

>>>Šokirajte se neznanstvenom fantastikom iza odluke američkih regulatora da cijepe najmlađe

Odrasli bi, prema gledištu CHMP-a, novo cjepivo trebali primiti neovisno o povijesti cijepljenja ili obolijevanja.

Sezonsko cjepivo

Regulatori i Komisija, čija je netransparentna nabavka cjepiva predmet istrage europskih tužitelja, tako su ostvarili najave da će zdravstvene vlasti cjepivo protiv COVID-19 uvrstiti u redovitu godišnju/sezonsku imunizaciju, kao što je to slučaj s gripom.

Navedeno je u izjavi potvrdio i glavni izvršni direktor Pfizera, Albert Bourla.

Ovosezonsko cjepivo spremno je za isporuku čim se donese konačna regulatorna odluka, tako da se ljudi diljem Europe mogu bolje zaštititi od bolesti COVID-19 kako rizik raste,” rekao je Bourla prema citatu Reutersa.

Grabancijaš neovisno bilježi da je relevantna objava Komisije na X-u (nekoć Twitteru) dočekana s ovih dana uobičajenim i gotovo apsolutnim, transatlantskim gnušanjem, odbijanjem i prezirom te nebrojenim podsjetnicima na navodno covid profiterstvo.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima