Biznis i ekonomija

Komisija pozdravlja inauguraciju jedinstvenog suda za patente

Komisija pozdravlja početak razdoblja privremene primjene Sporazuma o jedinstvenom sudu za patente, čime se otvara put za pokretanje jedinstvenog patentnog sustava.

>>>Breton: jačanje jedinstvenog tržišta posebno će koristiti malim i srednjim poduzetnicima

Tijekom tog razdoblja jedinstveni sud za patente dovršit će potrebne mjere kako bi osigurao operativno pokretanje novog sustava. Jedinstvenim patentnim sustavom osigurat će se jednostavna i cjenovno pristupačna patentna zaštita u Europi jedinstvenim postupkom registracije patenata i centraliziranim parničnim postupcima. Jedinstvenim patentom znatno će se smanjiti troškovi patentne zaštite u korist poduzeća, posebno MSP-ova.

Time bi se trebala potaknuti ulaganja u istraživanja i razvoj te olakšati prijenos znanja diljem jedinstvenog tržišta. Naposljetku, jedinstvenim patentnim sustavom smanjit će se i razlika između troškova patentne zaštite u Europi i u Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i ostalim trećim zemljama. Pokretanje jedinstvenog patentnog sustava započet će prvog dana u travnju nakon posljednje rasprave o ratifikaciji Sporazuma o jedinstvenom sudu za patente.