Politika

Komisija predložila osmi paket sankcija Rusiji

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen; Foto: Dati Bendo/EC

Europska komisija je u srijedu predložila novi, osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje više zabrana za uvoz i izvoz, proširenje popisa sankcioniranih fizičkih i pravnih osoba, zabranu građanima EU-a da sjede u upravnim odborima ruskih državnih poduzeća i ograničenje cijene ruske nafte za treće zemlje.

>>>Farsa, veleizdaja ili samoodređenje? Medvjedev: ‘Rezultati su jasni. Dobrodošli kući, Rusiji!’

“Prošli tjedan Rusija je pojačala eskalaciju rata u Ukrajini na novu razinu. Lažni referendumi organizirani na teritorijama koje su okupirali, nezakoniti su pokušaj otimanja zemlje i nasilnog mijenjanja međunarodnih granica i mi ne prihvaćamo te lažne referendume”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

“Odlučni smo natjerati Kremlj da plati za ovu daljnju eskalaciju”, dodala je.

Novi paket sankcija uključuje dodavanje još 1300 fizičkih i pravnih osoba na popis sankcioniranih, opsežnu zabranu uvoza, čime će Rusija ostati bez prihoda od 7 milijardi eura, zabranu izvoza više ključnih tehnologija u Rusiju, ograničenje cijena nafte za treće zemlje, rekla je von der Leyen.

Predlaže se da državljani EU-a više ne mogu biti u upravnim odborima ruskih državnih poduzeća, što, između ostaloga, znači da bivši njemački kancelar Gerhard Schröder neće više moći biti u upravnom odboru ruskog naftnog koncerna Rosneft i u nadzornom odboru Gazproma.

>>>Bivši njemački kancelar Schröder tuži Bundestag zbog dokidanja povlastica

Schröder je od odlaska s dužnosti njemačkog kancelara bio na nekoliko visokih pozicija u ruskim poduzećima.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] SAD i Kanada neposredno su najavili nove sankcije. Europska komisija svježi je paket predstavila u srijedu, dok je SAD zavjetovao dodatnu, kolosalnu vojnu i humanitarnu pomoć vrijednu do 12 milijardi […]

Comments are closed.