PolitikaPreporučeno

Komisija predložila proračunsko uvjetovanje vladavine prava u Mađarskoj

Povjerenik Europske komisije zadužen za proračun i administraciju Johannes Hahn; Foto: Xavier Lejeune/EC

Europska komisija u nedjelju je Vijeću EU-a predložila mjere proračunske zaštite u skladu s Uredbom o uvjetovanosti. Time se osigurava zaštita proračuna Europske unije, kao i financijskih interesa Unije, od kršenja načela vladavine prava u Mađarskoj.

>>>EP: Mađarska predstavlja ‘sustavnu prijetnju’ europskim vrijednostima

Ovaj se korak temelji na intenzivnom dijalogu između Komisije i mađarskih tijela proteklih mjeseci, zbog čega je Mađarska predložila niz korektivnih mjera za rješavanje problema koje je Komisija utvrdila prilikom službenog pokretanja postupka 27. travnja 2022.

Dok se ne ispune ključni provedbeni koraci, Komisija smatra da u ovoj fazi i dalje postoji rizik za europski proračun. To objašnjava današnju odluku i predložene mjere, u kojima se uzimaju u obzir i korektivne mjere koje je Mađarska predstavila.

>>>Mađarskoj i Poljskoj tužbe i opomene zbog LBGT prava, medija, suvereniteta i tržišne utakmice

Povjerenik Europske komisije Johannes Hahn zadužen za proračun i administraciju izjavio je: “Današnja odluka jasan je dokaz odlučnosti Komisije da zaštiti proračun Unije i upotrijebi sve alate koji su nam na raspolaganju kako bismo osigurali ovaj važan cilj.”

>>>EP zatražio kažnjavanje Mađarske i Poljske, Ilčić propituje krimen | vladavina prava

U ovoj fazi Komisija predlaže sljedeće mjere prema Mađarskoj: suspenziju 65 % obveza za tri operativna programa u okviru kohezijske politike te zabranu preuzimanja pravnih obveza sa zakladama od javnog interesa za EU programe koji se provode u okviru izravnog i neizravnog upravljanja.

Idući koraci

Vijeće Europske unije sad ima rok od mjesec dana kvalificiranom većinom odlučiti o donošenju ovih mjera. To bi se razdoblje u iznimnim okolnostima moglo produljiti za najviše dva mjeseca.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Komisija predložila proračunsko uvjetovanje vladavine prava u Mađarskoj […]

Comment here