PolitikaPreporučeno

Komisija predložila status kandidata za BiH | uzdizanje u Europsku uniju

Foto: Kaufdex

Europska komisija predložila je u srijedu da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja, izjavio je povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

>>>Rezime gledišta o uzdizanju zapadnog Balkana | pristupni pregovori

Varhelyi je pobrojao sljedeće uvjete koje bi BiH trebala ispuniti kako bi Europsko vijeće moglo odobriti kandidatski status u prosincu ove godine:

  • hitno usvojiti amandmane o integritetu u postojećem zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću;
  • usvojiti novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te zakon o sudovima Bosne i Hercegovine;
  • usvojiti zakon o sprječavanju sukoba interesa;
  • poduzeti odlučne korake u jačanju prevencije i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala;
  • odlučno unaprijediti rad na osiguravanju učinkovite koordinacije na svim razinama u upravljanju granicama i na kapacitetima za upravljanje migracijama, kao i osigurati funkcioniranje sustava azila;

  • osigurati zabranu mučenja, osobito uspostavom nacionalnog preventivnog mehanizma protiv mučenja i zlostavljanja;
  • zajamčiti slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebice osiguravanjem odgovarajućeg sudskog praćenja slučajeva prijetnji i nasilja nad
  • novinarima i medijskim djelatnicima;
  • osigurati evidenciju o funkcioniranju na svim razinama koordinacijskog mehanizma o pitanjima EU, uključujući izradu i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje europske pravne stečevine.

14 prioriteta

U izvješću se navodi da vlada Federacije BiH nije bila izabrana nakon izbora 2018. godine i sve do 2022. godine dotadašnja vlada nastavila je obnašati dužnost u tehničkom mandatu.

Kaže se da je Visoki predstavnik na svoju inicijativu četiri puta koristio bonnske ovlasti, uključujući onu o financiranju izbora, izbornim standardima te amandmanima na ustav Federacije.

>>>Pristupni pregovori BiH (tag)

“Europsko vijeće je u lipnju 2022. godine pozvalo čelnike Bosne i Hercegovine da hitno dovrše ustavnu i izbornu reformu.  Te se reforme trebaju provesti kao najveći prioritet”, kaže se u izvješću.

Dio pobrojanih uvjeta za kandidatski status već se nalazi među 14 prioriteta koje je Komisija utvrdila 2019. u svom mišljenju o zahtjevu BiH za članstvom u EU-u.

>>>14 preporuka za BiH: Komisija

Povjerenik Varhelyi ističe da tih 14 prioriteta ostaju neupitni za otvaranje pregovora. Iz toga proizlazi da su sada uvjeti za kandidatski status nešto ublaženi, a ispunjavanje 14 prioriteta ostavljeno je za otvaranje pregovora.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] komisija predložila je prošloga tjedna da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uvjetom da poduzme niz reformi i usvoji nekoliko zakona u području sudstva, borbe protiv […]

Comments are closed.