Biznis i ekonomija

Komisija prepoznala i zaštitila izvorni recept Samoborske češnjovke

Foto: Tonchy Shultz/YouTube

Europska komisija odobrila je u ponedjeljak upis Samoborske češnjovke / samoborske češnofke u registar proizvoda sa Zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla (ZOZP).

>>>Komisija prepoznala izvornost zagorskih štrukli i bagremova meda, mađarske pálinke

“Samoborska češnjovka”/”Samoborska češnofka” je dimljena kobasica za kuhanje proizvedena od usitnjenog svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. U kobasicu se dodaju mljeveni crni papar, slatka mljevena paprika, tucana ljuta paprika ili ukiseljeni ljuti feferoni te kuhinjska sol i nitritna sol. Nadjevena je u svinjsko crijevo i oblikovana u parove te toplo dimljena. Konzumira se kuhana, pirjana ili pečena.

Oznaka zemljopisnog podrijetla je naziv zemljopisnog područja ili neki drugi znak koji ukazuje da neki proizvod ili usluga potječe iz određenog zemljopisnog područja, te da posjeduje određenu kvalitetu i svojstva koja se pripisuju tom podrijetlu.

Samoborska češnjovka“/“Samoborska češnofka“ proizvodi se unutar administrativnih granica grada Samobora i 77 okolnih  naselja.

>>>Komisija prepoznala izvornost ‘Rudarske greblice’

Oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP)i oznake izvornosti (ZOI) štite se u EU-u kao intelektualno vlasništvo kako bi se spriječila njihova zloupotreba ili neovlaštena upotreba, budući da one doprinose većoj tržišnoj vrijednosti proizvoda i usluga koja odgovara njihovim posebnim svojstvima i time stečenom ugledu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Komisija prepoznala i zaštitila izvorni recept Samoborske češnjovke 22/11/2022 […]

Comment here