Biznis i ekonomija

Komisija proglasila uspješan prelazak na euro, pozvala na zaštitu potrošača

Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, ministar financija u ostavci Zdravko Marić, izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis i povjerenik Europske komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni; Foto: European Council

Hrvatska je uspješno završila prelazak na euro i zadnja dva dana kada se moglo plaćati u eurima i kunama, gotovo sva, 89 posto gotovinskih plaćanja, obavljena su u eurima, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

Komisija je provela istraživanje 13. i 14. siječnja, zadnja dva dana dvostrukog optjecaja, kada su se mogle upotrijebiti i kune i euri.

>>>Anketa Komisije bilježi tempo, dobar napredak u tranziciji na euro

Rezultati istraživanja pokazuju da je u ta dva dana 89 posto gotovinskih plaćanja u trgovinama obavljeno u eurima.

Potrošači su u gotovo svim transakcijama, 99 posto, dobili samo eure.

Preko dvije trećine, 67 posto ispitanih hrvatskih građana, izjavilo je da sa sobom imaju samo novčanice eura, dok je 68 posto izjavilo da imaju samo kovanice eura.

Smooth ride

Hrvatski maloprodajni sektor dobro se nosio s prelaskom i paralelnom uporabom dvije valute. Nisu prijavljeni veći redovi, čekanja ili problemi na blagajnama.

Konverzija bankomata također se odvijala neometano, navodi Komisija.

Hrvatska nadležna tijela poduzimaju mjere u skladu s pravilima o uvođenju eura kako bi zaštitila potrošače i otklonila zabrinutost zbog nepoštenog povećanja cijena u razdoblju prelaska.

>>>1738 povreda zakona o uvođenju eura | DIRH

Dvostruki prikaz cijena u kunama i eurima postao je obvezan 5. rujna 2022. i primjenjivat će se do 31. prosinca 2023. godine, navodi Komisija.

>>>Nebajkovite crtice o euru, egzodusu iz Latvije

Uveden je kodeks poslovne etike kako bi se osigurala stabilnost cijena robe i usluga pomažući poduzećima da ispravno izračunaju i prikazuju cijene bez neopravdanih povećanja.

Nacionalno inspekcijsko tijelo zaduženo je za praćenje i kontrolu cijena te može poduzeti odgovarajuće mjere u slučaju prekršaja, dodaje Komisija.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here