PolitikaPreporučeno

Komisija registrirala građansku inicijativu ‘Spasimo pčele!’, slijedi prikupljanje milijun potpisa

Europska komisija danas je odlučila registrirati europsku građansku inicijativu pod nazivom “Spasimo pčele! Zaštita bioraznolikosti i poboljšanje staništa kukaca u Europi” čiji organizatori pozivaju to izvršno tijelo da “donese propise za održavanje i poboljšanje staništa kukaca, pokazatelja očuvanosti okoliša”.

Građanska inicijativa usmjerena je na određivanje sljedećih obveznih ciljeva: “promicanje bioraznolikosti kao općeg cilja zajedničke poljoprivredne politike; drastično smanjenje upotrebe pesticida, potpuna zabrana štetnih pesticida i reforma kriterija prihvatljivosti; promicanje strukturne raznolikosti poljoprivrednih krajobraza; učinkovito smanjenje količine hranjivih tvari (npr. Natura 2000); učinkovito utvrđivanje područja očuvanja; jačanje istraživanja i praćenja te poboljšanje obrazovanja.”

Jednogodišnji proces prikupljanja potpisa

EU na temelju Ugovorâ može poduzeti pravne mjere u područjima kao što su unutarnje tržište, poljoprivredna politika te zaštita javnog zdravlja i kvaliteta okoliša. Komisija stoga smatra inicijativu pravno dopuštenom i odlučila ju je registrirati. Komisija u ovoj fazi još nije analizirala meritum inicijative.

Ako europsku građansku inicijativu nakon njezine službene registracije podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlasti.

>>>Građani pozivaju na redefiniranje Maastrichta, gradnju stanova za sve iz javnog fonda ‘bez deficita’

Inicijativa će se registrirati 27. svibnja 2019., čime će započeti jednogodišnji proces tijekom kojega će organizatori prikupljati potpise potpore. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca. Komisija može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili da neće, a u oba slučaja svoju odluku mora obrazložiti.

Kontekst

Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona. U travnju 2012., stupanjem na snagu Uredbe o građanskoj inicijativi, kojom se provode odredbe Ugovora, pokrenuta je kao instrument s pomoću kojega građani mogu utjecati na politički program. Predsjednik Juncker u svojem je govoru o stanju Unije 2017. predstavio prijedloge Europske komisije za reformu europske građanske inicijative radi povećanja njezine pristupačnosti.

U prosincu 2018. Europski parlament i Vijeće postigli su dogovor o reformi te će se revidirana pravila početi primjenjivati 1. siječnja 2020. U međuvremenu je postupak pojednostavnjen i uspostavljena je platforma za suradnju u okviru koje se pruža podrška organizatorima. Zahvaljujući svemu navedenome broj registriranih inicijativa porastao je za 14 % (34 registracije tijekom mandata ove Komisije u odnosu na 29 tijekom mandata prethodne Komisije) i broj odbijenih registracija smanjen je za 80 % (samo četiri predložene građanske inicijative nisu registrirane tijekom mandata ove Komisije u odnosu na 20 tijekom mandata prethodne Komisije).

>>>Komisija registrirala građansku inicijativu za jačanje prava ‘uberiziranih’ radnika

Ako europsku građansku inicijativu nakon njezine službene registracije podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlasti, navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama Komisije.

Predložena mjera dopuštena je ako ne izlazi očito iz okvira ovlasti Komisije da podnese prijedlog pravnog akta, ako nije očito uvredljiva, isprazna ili uznemirujuća te ako nije očito u suprotnosti s vrijednostima Unije.

Dodatne informacije:

Europske građanske inicijative za koje se trenutačno prikupljaju potpisi

Internetska stranica europske građanske inicijative

Uredba o građanskoj inicijativi